Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 май 2011 г.

Салата от тиквички

1кг. средни тиквички (6 бр.)
3 с.л. зехтин
сокът от 1/2 лимон
щипка бял пипер
1 гл. чесън
настърган пармезан (твърд кашкавал)
1 вр. копър

сол на вкус 
Критерият за големината на тиквичките е 6 бр/кг
В голяма, дълбока тенджера сипваме 3 л. вода с 1 с.л. сол и я оставяме да заври.
Измиваме тиквичките и изрязваме само крайщата. Пускаме ги във врящата вода и варим 13 мин. от повторното завиране. Изваждаме тиквичките и веднага ги охлаждаме под студена течаща вода поне 15-20 мин. Може и в купа с вода и много лед в нея, става значително по-бързо.
Отцеждаме ги и ги подсушаваме. Тиквичките трябва да са напълно изстинали. Нарязваме ги на кубчета приблизително 2/2 см. или едри жулиени.
Посоляваме на вкус (при варенето не поемат сол), но се съобразяваме и със солта в дресинга. Правим дресинг от зехтина, разбит до побеляване с лимоновия сок, счуканите скилидки чесън, ситно нарязания копър, белия пипер и малка щипка сол, и заливаме с дресинга тиквичките.
Внимателно объркваме, поръсваме обилно с настъргания пармезан (или настърган на едрото ренде твърд кашкавал) и сервираме.
Салатата е много приятна и като салата, и като гарнитура, и като мезе.
Постна е, но спокойно може да се комбинира с варено и накъсано на дребно пилешко месо.

2 коментара:

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens