Продукти:
1 кг. малини
1 кг. захар
3 л. вода
Малините се посипват със захарта и се оставят за 24 часа. Заливат се с водата и всичко се разбърква. Оставя се 7 дни без да се бърка, след което 2 седмици се разбърква по един път на ден. Прецежда се и се налива в бутилки.
За газиране във всяка бутилка поставяме (по желание) по едно оризово зърно.
1 кг. малини
1 кг. захар
3 л. вода
Малините се посипват със захарта и се оставят за 24 часа. Заливат се с водата и всичко се разбърква. Оставя се 7 дни без да се бърка, след което 2 седмици се разбърква по един път на ден. Прецежда се и се налива в бутилки.
За газиране във всяка бутилка поставяме (по желание) по едно оризово зърно.
Много благодаря! Звучи лесно :) Може ли малко въпроси като от начинаещи - Трябва ли да стоят на хладно малините през тези 3 седмици? И колко време издържа след това виното? Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеНе, Габи, целта е именно да ферментира сока и така да стане виното. Осигури възможност на сока да "диша" и го запушвай единствено с марлено похлупаче, завързано с нещо или с ластик около него. Това е, за да не го нападнат оцетници (мухичките Дрозофила. Успех!
ОтговорИзтриванеЩе опитам да я изпробвам тази рецепта, но имам следните въпроси:
ОтговорИзтриване1.От тези продукти какво количество може да се получи?
2.Колко е трайността на това вино?
Поздрави!
Опитай... Мислех, че от рецептата става пределно ясно всичко. Естествено е, че след като слагаш 3 л. вода, виното не може да бъде повече... Количеството на виното е някъде около 3 л., като се има предвид допълнително малкото сок от малините, който се компенсира от изпаряването по времето на престоя.
ОтговорИзтриванеТрайността му не е много голяма, затова веднага след 22-дневния престой общо, се бутилира и запушва с тапи или кроненкоркови капачки, така трайността му става много голяма. Зърното ориз газира доста силно виното по времето на престоя, затова трябва да се внимава много при отварянето. по същата рецепта може спокойно да се направи вино и от къпини, ягоди, горски ягоди или боровинки, които предварително е добре да бъдат леко пукнати.
А може ли да не се слага зърното ориз ?
ОтговорИзтриванеРазбира се, че може. Ще се газира и без него, но с него е по-сигурно.
ОтговорИзтриванеА не става ли прекалено сладко самото вино със 1 кг. захар на кг. малини?
ОтговорИзтриванеНе, важното е на колко литра вода е захарта. При последващата ферментация, захарта се превръща в алкохол, както при всяко вино. разбира се, има и остатъчна захар, но това е нормално при плодовите вина, да бъдат по-сладникави-
ИзтриванеБлагодаря за рецептата!!!Перфектен цвят и вкус се получиха!!!
ОтговорИзтриване