Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

30 септември 2011 г.

Малиново вино

Продукти:
1 кг. малини
1 кг. захар
3 л. вода
Малините се посипват със захарта и се оставят за 24 часа. Заливат се с водата и всичко се разбърква. Оставя се 7 дни без да се бърка, след което 2 седмици се разбърква по един път на ден. Прецежда се и се налива в бутилки.
За газиране във всяка бутилка поставяме (по желание) по едно оризово зърно.


9 коментара:

  1. Много благодаря! Звучи лесно :) Може ли малко въпроси като от начинаещи - Трябва ли да стоят на хладно малините през тези 3 седмици? И колко време издържа след това виното? Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Не, Габи, целта е именно да ферментира сока и така да стане виното. Осигури възможност на сока да "диша" и го запушвай единствено с марлено похлупаче, завързано с нещо или с ластик около него. Това е, за да не го нападнат оцетници (мухичките Дрозофила. Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще опитам да я изпробвам тази рецепта, но имам следните въпроси:

    1.От тези продукти какво количество може да се получи?
    2.Колко е трайността на това вино?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Опитай... Мислех, че от рецептата става пределно ясно всичко. Естествено е, че след като слагаш 3 л. вода, виното не може да бъде повече... Количеството на виното е някъде около 3 л., като се има предвид допълнително малкото сок от малините, който се компенсира от изпаряването по времето на престоя.
    Трайността му не е много голяма, затова веднага след 22-дневния престой общо, се бутилира и запушва с тапи или кроненкоркови капачки, така трайността му става много голяма. Зърното ориз газира доста силно виното по времето на престоя, затова трябва да се внимава много при отварянето. по същата рецепта може спокойно да се направи вино и от къпини, ягоди, горски ягоди или боровинки, които предварително е добре да бъдат леко пукнати.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен21 август, 2012

    А може ли да не се слага зърното ориз ?

    ОтговорИзтриване
  6. Разбира се, че може. Ще се газира и без него, но с него е по-сигурно.

    ОтговорИзтриване
  7. А не става ли прекалено сладко самото вино със 1 кг. захар на кг. малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, важното е на колко литра вода е захарта. При последващата ферментация, захарта се превръща в алкохол, както при всяко вино. разбира се, има и остатъчна захар, но това е нормално при плодовите вина, да бъдат по-сладникави-

      Изтриване
  8. Анонимен22 август, 2016

    Благодаря за рецептата!!!Перфектен цвят и вкус се получиха!!!


    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens