Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2012 г.

Патладжани конфи с печен чесън и вратни пържоли

ПРОДУКТИ:
5 средни патладжана
5 едри глави чесън
2 едри червени капии
4 по-дебели вратни пържоли с кост
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. от моята смляна смес от подправки (черен пипер към бахар в пропорция 20:1 зърна)
4-5 ч.л. подправка МАГГИ - 10 зеленчука

1. Най-напред мариноваме пържолите като много леко ги осоляваме и леко поръсваме със сместа от черен пипер и бахар. Оставяме ги подредени една върху друга да отлежат в хладилника докато приготвим останалите продукти или поне за половин час.
2. Патладжаните почистваме от дръжките и зелената част, и режем на две надлъжно и всяка част на три напречно.
3. Червените капии избушваме и срязваме по на две надлъжни половинки.
4. Главите чесън подготвяме, като от необелените, но почистени от външните люспи глави отрязваме около 3-4 мм слой от "брадата", така, че да се види малка част от скилидката.
    В подходяща тава (аз предпочитам правоъгълна, по размера на фурната), започваме да подреждаме подготвените продукти.
Най-напред, по късата страна на тавата разполагаме четирите надлъжни половинки червена капия, върху вътрешната страна на всяка половинка поръсваме обилно с  подправка МАГГИ, и върху капиите разполагаме главите чесън с отрязаната страна надолу. Около капиите с чесъна разполагаме на височина отрязаните парчета патладжан, като предварително ги омазваме добре с олио и поръсваме добре от всички страни с подправка МАГГИ.
Пържолите също овалваме в олио обилно и веднага ги поставяме върху патладжаните. Върху пържолите също поръсваме и втриваме от подправката МАГГИ.
На дъното на тавата внимателно наливаме 150 мл. вода. Върху пържолите, патладжаните и чесъна поливаме на тънка струйка по малко олио. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем 50 мин в предварително загрята до 200° фурна, по средата на фурната, с нагряване горе и долу на III степен на нагревателите или на обща температура 220°, ако е с вентилатор. След изтичането на петдесетте минути отвиваме тавата от фолиото и допичаме пържолите 10 мин. на 180°, обръщаме ги, и допичаме отново още 10 мин.
При сервирането поставяме по една пържола, и като гарнитура поставяме по две парчета патладжан, който внимателно подхващаме отдолу с лопатка. Също с лопатка подхващаме и сервираме по една половинка чушка с подредения върху нея чесън.  Поливаме с по малко от соса на дъното на тавата.
Като гарнитура към яденето можем да приготвим леко посолена паста алденте или бял ориз, и двете объркани с малко масло след сваряването им. Върху пастата или ориза можем да настържем обилно пармиджано или пекорино на люспи, отбелени с картофобелачка.

2 коментара:

  1. ot skoro preglejdam blog-a ti no mi se vijda dosta interesen.. mnogo se radvam kolko podrobno opisvash na4ina na prigotvqne na receptite i ako ot tazi data( 25.09.2012) e poslednoto ti obogatqvane na blog-a e mnogo jalko ... dano zanaprede da namerish stimul da prodaljish tazi si deinost i da ni radvash sas ideite si li4no az 4erpq mnogo znaniq i razshirqvam kragozora si i shte sam ti blagodaren i ako za naprede prodaljish da se zanimavash
    P.S. sry 4e e na latinica komentara

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Галине! Благодаря ти за хубавите думи и оценката на моите рецепти!:)) Отскоро работя и нямам вече толкова време за нови рецепти, защото всяка моя рецепта изисква доста труд и изпипване, за да бъде перфектна според моите разбирания и да доставя наслада и удоволствие от готвенето на всички мои почитатели. Днес съм приготвил и ще публикувам една много приятна рецепта - "Пилешко-гювеч със спанак, ориз и сирене", много ще се радвам ако ти хареса.

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens