Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

20 септември 2010 г.

За пости - ядене с праз, маслини и гъби

Истинско ядене за коледните пости - много скромно, но изключително вкусно и питателно.
Любимото ядене на баба ми по време на пости.
А пък аз я дразнех, че това ядене всъщност е гавра с постите,
защото си е чист сладострастен вегетариански деликатес и 
противоречи на духа на постите... ;))
Хм, отговорът винаги беше: "Абе, много ти разбира на тебе тиквата от пости и религия..." 

5-6  едри стръка праз (около и над 1 кг.)
30  маслини
опционално -200 г. печурки
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. зехтин
5 с.л. ориз
1 ч.л. сол
ВАЖНО: От началото до края на готвенето не се добавя никаква вода.
Нарязваме праза на ситно, посоляваме и задушаваме под капак със зехтина.
Като поомекне, добавяме маслините, начупените гъби и черния пипер (в такива яденета предпочитам бял). Задушаваме още 5 мин. и добавяме ориза.
Разбъркваме и изсипваме в подходяща тавичка.
Запичаме в загрята до 200° фурна, по средата на фурната, до запичане на праза.
Забележка за суперортодоксалните християни:  Ако се налага яденето да бъде наистина съвършено постно, спокойно можете да пропуснете и зехтина, яденето е достатъчно вкусно и без него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens