Истинско ядене за коледните пости - много скромно, но изключително вкусно и питателно.
Любимото ядене на баба ми по време на пости.
А пък аз я дразнех, че това ядене всъщност е гавра с постите,
защото си е чист сладострастен вегетариански деликатес и
противоречи на духа на постите... ;))
Хм, отговорът винаги беше: "Абе, много ти разбира на тебе тиквата от пости и религия..."
5-6 едри стръка праз (около и над 1 кг.)
30 маслини
опционално -200 г. печурки
1/2 ч.л. черен пипер
4 с.л. зехтин
5 с.л. ориз
1 ч.л. сол
ВАЖНО: От началото до края на готвенето не се добавя никаква вода.
Нарязваме праза на ситно, посоляваме и задушаваме под капак със зехтина.
Като поомекне, добавяме маслините, начупените гъби и черния пипер (в такива яденета предпочитам бял). Задушаваме още 5 мин. и добавяме ориза.
Разбъркваме и изсипваме в подходяща тавичка.
Запичаме в загрята до 200° фурна, по средата на фурната, до запичане на праза.
Забележка за суперортодоксалните християни: Ако се налага яденето да бъде наистина съвършено постно, спокойно можете да пропуснете и зехтина, яденето е достатъчно вкусно и без него.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens