Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 септември 2010 г.

Студена лятна спаначена супа в стил "Фюжън"

Тази супа е една от кулинарните ми гордости... :)
Скоро реших да префасонирам и модифицирам една стара моя рецепта, за да стане от разядка, вид "лятна студена супа".
Какво се получи?
Вълшебство...
Което най-успешно може да конкурира и гаспачото, и любимата ми доматена супа, и още по-любимия ми таратор, както и всяка друга студена лятна супа.
( Връщам си думите за таратора... Много си ми е любим... )


СТУДЕНА ЛЯТНА СПАНАЧЕНА СУПА В СТИЛ "ФЮЖЪН"

ПРОДУКТИ:

1/2 кг. спанак
2 големи глави кромид лук
1 гл. чесън
100 г. орехови ядки
3-4 с.л. олио, зехтин или смес от двете
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. ситен лют пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. силен винен оцет

Лукът почистваме и нарязваме на възможно по-ситно.
Загряваме мазнината и на среден огън изпържваме до златисто лука.
Сваляме от огъня изчакваме 15 сек., добавяме червения пипер и разбъркваме бързо.
Наливаме 1/2 л. вода, оставяме да заври и добавяме добре измития и нарязан спанак и лютия червен пипер.
Оставяме да ври на среден огън и пристъпваме към най-пикантната част от рецептата.
Ако имате блендер става най-лесно и бързо. Ако нямате, има хаванчета и гаванки. И аз си имам, и си ги ползвам наред с блендера.
Да предположим, че нямате блендер (все още...).
Най-напред много добре счукваме обелените скилидки чесън в присъствието на лъжичката сол.
След това по малко добавяме от ореховите ядки и чрез счукване и стриване ги довеждаме до състоянието на гладка паста, която ще ни служи едновременно за пикантна подправка и за застройка.
Разреждаме с лъжичката оцет.
Спанакът варим поне 1/2 ч. и сваляме от огъня.
Докато е още гореща супата, в нея изсипваме подправко-застройката и разбъркваме добре.
Супата от спанак, с плуващ отгоре слой червена мазнина, по вълшебен начин се превръща от прозрачна в бяла, плътна и невероятно ухаеща...
Оставяте да изстине и най-добре да престои една нощ в хладилника.
Консумирате студена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens