Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

18 септември 2010 г.

Сос "Терияки"

Сосът "Терияки" прави и най-твърдото месо да се топи в устата. Особено ако от двете му страни се направят по няколко диагонални разреза на дълбочина до половин сантиметър и се понабоде достатъчно с вилицата.
Самото название "терияки" произлиза от две японски думи "тери" (блести) и "яки" (пържа). Това не е просто сос, а по-скоро особена технология за приготвяне на храната, когато месо, риба или зеленчуци предварително се мариноват, а след това се пържат или се пекат на скара. Ястието става много вкусно и в буквалният псмисъл на думата блести, все едно че е покрито с лак.

Основата на терияки е сладкото оризово вино мюрин, то "лакира" ястието и му придава особено привлекателен аромат. При това доста силен, затова твърде често мюрин се използва при приготовлението на рибни ястия.Преди 400 години това питие все още се е считало за алкохолна напитка, но постепенно започнали да го правят все по-гъсто и сладко и започнали да го употребяват само за кулинарни цели. Мюрин се получава при ферментацията на пропарен ориз, оризови дрожди и японски джин.
За класическия сос терияки са нужни по 6 с.л. светъл соев сос и сладко оризово вино Мюрин, 2 с.л. захар, 1 с.л. смлян джинджифил. Екзотичното сладко вино Мюрин може да се замени със саке и захар в съотношение 3:1 или, в краен случай със сух вермут или някакво сладко десертно вино. Смесете всичко в малка тенджерка, оставете на тих огън за 2-3 минути, охладете, налейте в бутилка и съхранявайте в хладилника.
В рецептите за терияки традиционните японские съставки твърде често се заменят с различни съчетаниями на сокове, плодове, мед, оцет. Така например се приготвя бифтек терияки по европейски. За целта ще ни трябват по 2 с.л. лимонов сок и соев сос, 1 с.л мед, 1 с.л. сусамово масло и нарязан на тънки филийки чесън. Залейте месото с маринатата и го оставете за 1 час при стайна температура, като периодически го обръщате, или го оставете за 10-12 часа в хладилника. Преди печенето почистете месото от филийките чесън и попийте маринатата със салфетка, но не го мийте. Печете на скара по 5-6 минут от всяка страна като периодически го намазвате с останалата марината. Преди сервирането нарежете бифтеците на тънки филийки, като държите ножа под малък ъгъл.




"Терияки" е сос, направен от соя, оризово вино, захар и подправки, но "Терияки" се нарича и печено, мариновано в соев сос и вино и поднесено с терияки сос.

Рецепта 1
1 скилидка чесън
2 с.л. соев сос
1 с.л. вода
1 ч.л. кафява захар
2 ч.л. сок от лимон (истински)
2 ч.л. олио (соево или каквото има)
1/8 ч.л. млян пипер

Рецепта 2
4 с.л. соев сос
4 с.л. херес /шери (въпрос на транскрипция) 
6 с.л. тъмна меласа
1 с.л. слънчогледово олио
1 скилидка чесън
2 ч.л. млян джинджифил
малко нарязан зелен лук
Чесънът се смачква с преса и се смесва с останалите съставки. Това е.

А, ето и:

БЪРЗ ВАРИАНТ НА  МАРИНАТА ТЕРИЯКИ
За приготвянето на марината Терияки се смесват:
1 скилидка счукан чесън,
2 с.л. светъл соев сос,
6 с.л. вода,
1 с.л. кафява захар,
1/2 с.л. лимонов сок,
1 с.л. зехтин,
1 ч.л. червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens