Един изключителен деликатес, който с много малко труд можете да си приготвите в домашни условия.
Моят съвет е направо да си направите достатъчно голямо количество, за да не се ядосвате, че сте направили недостатъчно.
След като го направите, ще се убедите, че и най-голямото количество от това изключително ароматно, вкусно и нежно месо ще ви се стори недостатъчно...
Става въпрос за достатъчно голямо парче пуешки гърди, някъде около 1,2 кг.
От предната вечер нарязваме месото на правоъгълни парчета по дължината на влакната с дължина не повече от 15 см и ширина около 7-8 см. (Размерът, както се казва, има значение...). Обръщам внимание, че "по дължината на влакната" не е грешка.
1. В подходящ съд, например купа, мариноваме парчетата месо по доста елементарен начин:
наръсваме със сол - приблизително 1 1/2 ч.л.,
1/2 ч.л. смлян бял пипер (става и черен, ако нямате),
1/2 ч.л. червен пипер,
на върха на ножа настъргано индийско орехче (ако не ви се нрави аромата, може и без него, но много подхожда на това месо),
4 ч.л. соев сос,
5 скилидки чесън, счукани на паста, разбъркана с 1 ч.л. винен оцет или лимонов сок.
Разбъркваме парчетата месо с маринатата, така че да се разпределят подправките равномерно.
2. На другия ден избърсваме със салфетка маринатата, подсушаваме парчетата, допълнително още веднъж поръсваме с по малко бял пипер.
3. На около 3 см от единия край на парчето месо промушваме с бамбуково шишче до средата на шишчето.
4. През дупките на решетката на кухненската печка промушваме парчетата месо така, че да увиснат върху бамбуковите шишчета, а дългият им край да виси в долната част на фурната.
5. Решетката се поставя максимално нагоре, фурната се включва на 50-60С, а на дъното на фурната се поставя тава, за да капе в нея това, което ще капе...
Вратичката на фурната се оставя открехната на 3-4 пръста и се блокира с нещо така.
6. Така сушим пуешкото филе между 3 и 5 часа. Обикновено са достатъчни 3 часа, но ако фурната ви е с вентилатор, много е възможно да стане за по-кратко време. След около час след началото в кухнята започва да се носи неустоимо привлекателен аромат...
Готовият продукт представлява отвътре нежно, фино, потресаващо ароматно и вкусно месо, а отвън с леко соленовата кафеникава ароматна коричка.
Моят съвет е направо да си направите достатъчно голямо количество, за да не се ядосвате, че сте направили недостатъчно.
След като го направите, ще се убедите, че и най-голямото количество от това изключително ароматно, вкусно и нежно месо ще ви се стори недостатъчно...
Става въпрос за достатъчно голямо парче пуешки гърди, някъде около 1,2 кг.
От предната вечер нарязваме месото на правоъгълни парчета по дължината на влакната с дължина не повече от 15 см и ширина около 7-8 см. (Размерът, както се казва, има значение...). Обръщам внимание, че "по дължината на влакната" не е грешка.
1. В подходящ съд, например купа, мариноваме парчетата месо по доста елементарен начин:
наръсваме със сол - приблизително 1 1/2 ч.л.,
1/2 ч.л. смлян бял пипер (става и черен, ако нямате),
1/2 ч.л. червен пипер,
на върха на ножа настъргано индийско орехче (ако не ви се нрави аромата, може и без него, но много подхожда на това месо),
4 ч.л. соев сос,
5 скилидки чесън, счукани на паста, разбъркана с 1 ч.л. винен оцет или лимонов сок.
Разбъркваме парчетата месо с маринатата, така че да се разпределят подправките равномерно.
2. На другия ден избърсваме със салфетка маринатата, подсушаваме парчетата, допълнително още веднъж поръсваме с по малко бял пипер.
3. На около 3 см от единия край на парчето месо промушваме с бамбуково шишче до средата на шишчето.
4. През дупките на решетката на кухненската печка промушваме парчетата месо така, че да увиснат върху бамбуковите шишчета, а дългият им край да виси в долната част на фурната.
5. Решетката се поставя максимално нагоре, фурната се включва на 50-60С, а на дъното на фурната се поставя тава, за да капе в нея това, което ще капе...
Вратичката на фурната се оставя открехната на 3-4 пръста и се блокира с нещо така.
6. Така сушим пуешкото филе между 3 и 5 часа. Обикновено са достатъчни 3 часа, но ако фурната ви е с вентилатор, много е възможно да стане за по-кратко време. След около час след началото в кухнята започва да се носи неустоимо привлекателен аромат...
Готовият продукт представлява отвътре нежно, фино, потресаващо ароматно и вкусно месо, а отвън с леко соленовата кафеникава ароматна коричка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens