Рецептата е уникална с това, че в нея могат да се употребяват всякакъв вид подправки. Друга такава рецепта нямам, още повече, че винаги съм бил пурист в това отношение, винаги съм бил на мнението и съм съветвал да не се смесват повече от три подправки в едно ястие, така, както имат това за закон парфюмеристите.
Едно лирично кулинарно отклонение.
Едно лирично кулинарно отклонение.
Всеки, като дете, е смесвал всичките цветове от водните си боички, спомнете си какво се получава - една бозава мътилка и никакъв конкретен цвят...
Така се получава и с възприятието ни, когато от неопитност, комплексарщина, прекалено самочувствие и по-скоро от кулинарна некадърност, изсипем в едно като идея прекрасно ядене - соев сос, къри, куркума, черен пипер, кимион, лют червен пипер и т.н., и т.н., с чувството, че това ще направи яденето "неотразимо".
Е, можете сами да се досетите какво се получава от една такава "инициатива"...Френските шефове имат една такава сентенция "Многото подправки показват единствено безсилието на готвача". Нямам коментар към това.
Е, можете сами да се досетите какво се получава от една такава "инициатива"...Френските шефове имат една такава сентенция "Многото подправки показват единствено безсилието на готвача". Нямам коментар към това.
Като ироничен коментар единствено ще добавя:
"Няма по-страшно явление във Вселената от глупак, обхванат от ентусиазъм за работа" ... :))
Тази рецепта е изключителна и в друго отношение - не съм виждал по-спорно ядене от това, не се шегувам.
ПРОДУКТИ:
едно едро пиле, около 1,5 кг.
1 опаковка топено сирене (примерно 100 г., може и повече)
125 г. краве масло
1 ч.л. пресносмлян черен пипер (аз винаги предпочитам бял, когато става дума за пилешко)
1 връзка магданоз
копър, чубрица, джоджен (желателно е пресни, но обикновено ползваме сухи, което не е грешка, защото сухите ароматни подправки концентрират аромата си при сушенето)
2 ч.л. сол, разпределени по равно между пилешкото и поливката
2 ч.л. сол, разпределени по равно между пилешкото и поливката
за поливката:
4 яйца
250 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
Пилето се сварява 30 мин., остава се да поизстине малко и се обезкостява.
Месото се накъсва или нарязва с ножица и се обърква с едно пакетче (125 гр.) разтопено прясно масло. Добавят се и подправките - магданоз, копър,чубрица, джоджен, черен пипер и сол.
Подправките може да бъдат пресни или сухи, според сезона.
Отново повтарям - тази рецепта е много характерна с това, че "вървят" всякакъв вид подправки.
Сместа се поставя в подходяща, достатъчно висока, тавичка.
Покрива се с тънко отрязани пластинки топено сирене ( реже се много по-лесно, ако сиренето постои поне един час във фризера), а най-добре опаковка топено сирене на слайсове.
Прави се поливка от 4 яйца, 250 мл. прясно мляко и 3 суп.лъжици брашно, и се залива с нея.
Пече се на дъното на фурната при 220°С за 20 мин. с включено нагряване отгоре и отдолу, плюс 10 мин. само отгоре.
Много, много вкусно! Същевременно и много лесна рецепта.Благодаря,че споделяш твоите знания с нас!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара и оценката, Светлине! :))
Изтриване