Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

14 октомври 2010 г.

За любимите ни кучета

Както се казва, и кучето е човек...:))
И то има правото на вкусна и добре балансирана храна.
Ето ви две мои рецептаи, изпитани дълги години с безотказен успех.
Включително и при злояди кучета...:))


ДОБРЕ БАЛАНСИРАНА ХРАНА ЗА КУЧЕТА

ПРОДУКТИ:
за 1 доза

1 л. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
4 пълни с.л. овесени ядки = 45 г.
2,5 с.л. булгур = 50 г.
2 с.л. ориз = 30 г.
1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. захар 

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Прясното мляко завира и се пресича с добавянето и разбъркването на киселото мляко и солта. Изплувалата отгоре извара се обира с решетъчна лъжица и се отделя.
В суроватката, която е около 680 г., се долива 1,5 л. гореща вода и се оставя да заври отново.
Добавят се останалите продукти, връща се обратно и добре намачканата извара.
Ври на 4-та степен на котлона 10 мин и още 20 мин на 3-та степен, при отворен капак, защото има твърде противния навик да се опитва да кипи.


Още една изпитана рецепта.

Кучешка храна "Чери"
3 л. бульон от сърца, черен дроб, далак и др., парченца месо с кокалчета, завира заедно с нарязаните парченца месо в него. Субпродуктите са произволно количество и вид, но теглото им е между килограм и два.
Най-напред се варят само субпродуктите. След като се сварят, се изваждат, нарязват се на кубчета и се връщат обратно в бульона. Завира отново. Общ обем с месото в него 3 л.
Добавяме 150 г. ориз. След 10 мин. добавяме 2 пакета кубчета "Витабел"- соев продукт (всъщност, чист протеин). Варим 20 мин.
Отделно запържваме 1 гл. лук в 2 с.л. олио и 1/2 ч.л. сол. и добавяме към врящата храна.
Оставяме да изстине и разпределяме в 10 пликчета по 360 г., което прави десет порции храна.
Взависимост от количеството месо и субпродукти, пакетчетата могат да бъдат и повече.
Но аз съм определил, че 360 г. са еднократна доза за достатъчно голямо куче, около десетина килограма.
За по-тежки и големи кучета, просто завишете дозата, но не двойно, защото тази храна е силна и калорична и може лесно да ги прехраните, особено ако са на възраст.
Може да се редуват двата вида храни за още по-балансирано хранене.
Забележка: Винаги се съобразявайте с големината на кучето си. Моите рецепти са съобразени със средноголямо куче - около 10-12 кг. За по-големи или по-малки, просто редуцирайте количествата храна, която им давате.

4 коментара:

 1. Анонимен07 май, 2012

  ... а за любимите ни котки, които изобщо не обичат риба - независимо от начина на приготвяне, ... примерно обичат: пилешко, агнешко, пастет Бони, прясно мляко, яйца, маслини?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. :)) Най-напред - помолих, ако искате топъл и човешки отговор, да не ми се появявате като "анонимен", но както се казва, това си е ваше решение...
   След това, здравей "анонимен", тъй като съм гледал десет години котка в къщи, а след това - още десет години куче, прекрасно зная разликата в гледането на двете животни в къщи. Котката ми беше едно безупречно и страхотно умно животно, при това без да е капризно. Кучето ме беше невероятно нежно, чувствително, благородно животно, по-голям приятел от когото не съм имал и от когото се научих на благородство самият аз...
   Но, докато беше малко, беше страхотно злоядо и аз се виждах в чудо как да го нахраня, затова и всичките тези изпитани рецепти. Колксото до котките, те са страхотно независими, упорити до инат, и когато нещо не искат или не харесват - това единствено факт, който нищо не ти остава, освен да констатираш, без да можеш да промениш нещо по въпроса... Освен това, ти прекрасно си изброил(а) всичките любими храни на котката си, затова не виждам какво бих могъл да направя повече от това. Само да коментирам, че кучетата, и особено котките, са индивидуални личности, напълно като хората със свой специален и особен характер, вкусове и пристрастия. А поради факта, че ние ги глезим прекалено много, т.е. недостатъчно разумно пренасочваме нуждата си от любов към себе си и нуждата си да даваме любов на някого към тях, те прекрасно усещат това и спокойно и уверено "се качват на главите ни"... Само да предупредя - когато кучетата много огладнеят, те могат да ядат всякаква храна, докато котките дори и да умират от глад, няма да вкусят нещо, което им е неприятно - факт!

   Изтриване
  2. И още едно предупреждение - колкото повече глезиш едно животно, толкова по-капризно към храната става и толкова повече ти се качва на главата (естествено, с твое радостно и щастливо разрешение, нали...).

   Изтриване
  3. Анонимен16 май, 2012

   Благодаря за отговора - прав си за котките! :)

   Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens