Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

24 септември 2010 г.

Супи с целина

Май щяло да се захлажда...
И ще трябва да се похапва гореща супичка...
Ето ви две леки за приготвяне, сити и много приятни супички.
Първата е в MW и ми е подарък от А.

МЛЕЧНА СУПА С КУСКУС И ЦЕЛИНА
В подходящ за микровълнова фурна съд, в 1/2 литър вода се нарязват една глава лук, един морков, корен целина, заедно с листата.
Оставят се малко от листата за подправяне на супата накрая.
Оставя се в микровълновата фурна на пълна мощност за 10 мин.
Добавя се червена чушка, нарязана на ситно, няколко картофа на ситни кубчета, 2 супени лъжици кускус, едно кубче телешки бульон и се долива още 1/2 л. вода.
Слага се отново в MW за 15 мин.
При следващото изваждане трябва всичко да бъде сварено.
Налива се прясно мляко на око, приблизително колкото е основната течност, добавя се натрошено сирене, черен пипер, супена лъжица масло и се подправя с нарязани на ситно листа от целина и магданоз.


А втората е инспирирана от първата и изцяло моя идея.

МЛЕЧНА СУПА С ЦЕЛИНА
 Продукти:
2 малки или 1 голяма глава целина,
3 -4 средни картофа,
125 г. масло,
40-50 г. Рокфор,
1 чаша прясно мляко,
2 жълтъка,
сок от 1 лимон,
черен пипер, сол на вкус.

Една по-голяма или две по-малки глави целина се обелват и настъргват на едро ренде, изсипват се в тенджера, добавя се маслото и се поръсва сол на вкус.
Задушава се, докато омекне, добавят се нарязаните на ситни кубчета картофи и се налива 1 1/2 л. гореща вода. Ври на умерен огън десетина минути.
Преди сваляне от огъня, се добавя намачканото синьо сирене, разбърква се, за да се разтопи добре и се долива прясно мляко, толкова, че да се получи умерена гъстота.
Застройва се с двата жълтъка, разбити с лимоновия сок и се поръсва със смлян бял пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens