Едно изключително оригинално ядене. Мога само да завиждам, че не съм го измислил аз...:))
Запазил съм напълно словореда и стилистиката на авторката, направил съм нищожни правописни корекции.
Автор sufa
Публикувано 23.04.05
"Лапад на мамул
Почистени от дебелата жила цели листа от лапад, се завиват с плънка на руло/мамул/ и се нареждат в тавичка плътно. Налива се малко олио и вода и се запичат, докато леко се препекат листата.
Внимавайте да не прегорят, защото не им трябва много време - все пак са крехки листа!
Когато са готови, се заливат с 1-2 яйца + 1 ч.ч. кисело мляко.
Като се запече леко и заливката, се поръсват със счукани орехови ядки и фурната се изключва. Ама пак внимавайте, щото ако е силна, ще изгорят орехите, а те трябва само лееекичко да се запекат - за аромат.
Поднася се и топло, и студено, с още кисело мляко /може и с чесънче/.
А сега плънката:
Оригиналът е ориз, пресен лук, джоджен, червен пипер, черен пипер - в класическо отношение, плънката трябва да е готова /сварена/, като се навива на мамул, защото вече обясних по-горе, че мамулът се запича съвсем леко, за да омекне лапада и да се направи заливката на ястието.
А онзи ден пък, направих плънка от сирене, пресен лук и магданоз. Също бе одобрена, но се сервира студено.
Ами дано ви хареса и наздраве! "
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens