Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

16 септември 2010 г.

Пържена скумрия с картофи "Гурме"

Риба:           Скумрия, цяла риба.
Картофи:     Гурме – цели, небелени, в MW.
Лук:            Пресен, ситнонарязан, смесен със ситнонарязан магданоз.
Дресинг:     Орехови ядки, чесън, зехтин, оцет балсамико.

РИБАТА:

Тъй като трудно обикновеният потребител може да намери прясна скумрия, значи – дълбокозамразена.
Какво я правим.
Оставяме я да се поразмрази, но не напълно, защото така по-лесно се обработва.
Изрязваме с ножица гръбните, коремните перки и опашката, със същата ножица, през аналния отвор (извинявам се за натурализма, мога да използвам словесната парабола “...онази малка дупчица в долния край на коремчето на рибата...”, но няма да го направя по принципни съображения :)) ) изкормваме повърхностно рибата и внимателно отделяме още замразените вътрешности.
С остър нож отделяме главата отзад, точно зад хрилете.
Тук мисълта ни щуква в две паралелни посоки – едната е, да се отделят внимателно с остър нож за филетиране двете филета, а другата е - да се нареже рибата напречно на парчета с дължина 4-5 см.
Решаваме да не бъдем този път толкова изискани и избираме втория начин.
Нарязваме рибата, осоляваме я и я оставяме да отлежи малко.
Приготвяме си една специална смес за пържене.
Смесваме 1 об.част царевично брашно, 1 об.част царевично нишесте (не, че не може да е друго нишесте, без ароматизатори и оцветители, кой знае защо масово наричано “натурално” (то като че ли има синтетично...) ама така не нарушаваме стила), 1 ч.л. копърово семе и 1 ч.л. леко препечен на сух тиган и, след като изстине, леко поначукан сусам.
В тази смес овалваме осолените парчета риба и веднага ги пържим в дълбок тиган с обилно количество олио, на среден огън.
Добре изпържената риба изваждаме върху чиния, застлана с домакинска хартия, за да се отцеди.
С това приключваме с рибата.

КАРТОФИТЕ:  Много добре измиваме с твърда четка еднакви по размер средноголеми картофи. От старите. Разбира се, отстраняваме евентуалните дефекти по картофа.
Посоляваме ги. Надупчваме ги с вилица.
Слагаме ги в подходящ съд с капак, това може да е йенска тенджера, но може да е и обикновена чиния, но без златно ръбче, че ще има пукане в MW...
Оставяме ги за 12 мин. на мощност 800W.
Ако са по-едрички, проверяваме дали са поомекнали леко, ако не са – за още 3 мин. в MW.
С това (засега) приключваме и с картофите.

ЛУКЪТ:  Връзка пресен лук почистваме и нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно и връзка магданоз. Посоляваме.
Разтопяваме и загряваме достатъчно 60 гр. масло. Разбъркваме нарязания лук и магданоза със загрятото масло.

ДРЕСИНГЪТ: 
Шепа орехови ядки и 3 скилидки чесън смиламе добре в блендер с малко сол, добавяме 1 с.л. зехтин и 2 с.л. светъл оцет балсамико. Разбиваме с вилица.

СЕРВИРАНЕТО:  В голяма плоска чиния слагаме листо от китайско зеле, поръсено с няколко капки тъмен соев сос. Върху листото разполагаме 3 парчета риба. Обилно ги поливаме с дресинга. Отстрани гарнираме с 3 надлъжни половинки от картофите, леко издълбани и обилно напълнени с лучено-магданозено-маслената смес. Поръсваме с малко черен пипер.
Украсяваме с тънка клонка прясна целина.


ПОДХОДЯЩО ПИТИЕ:   бяло мискетово вино, розе или светло пиво.


Удоволствието е ваше - и от готвенето, и от последващата дегустация...
Моля, дайте мнения за рецептите. Може и още преди да сте ги направили, защото след като ги направите със сигурност ще бъдат положителни :))...
Всъщност, повече ме интересуват отрицателните критики...

1 коментар:

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens