2,5 кг. почистена сельодка или по-дребна скумрия (рецептата е подходяща за абсолютно всякакъв вид риба...)
1 чаша сол
дафинов лист
черен пипер на зърна
бахар
кориандър
1 чаша сол
дафинов лист
черен пипер на зърна
бахар
кориандър
1 литър вода, в който са добавени солта и подправките сваряваме 5 мин. и охлаждаме.
Рибата подреждаме в трилитров буркан и заливаме със саламурата.
Оставяме да престои 2 дни.
След това може да се консумира веднага.
Ако искаме да престои по-дълго и да добие по-изискан вкус, обелваме кожата, отстраняваме средната кост и заливаме с нова саламура, приготвена от 1 л. вода, 50 г. сол, 1 ч.л. захар, 50 мл. олио и 200 мл. оцет.
При нареждане на рибата редуваме с тънки резенчета лимон.
Затискаме с подходяща тежест.
Благодаря много, г-н Сапиенс
ОтговорИзтриванеТърсих рецепта за някоя приятна салатка с която да ометем едно шише ракия. Това ще свърши работа :)