Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Пълнено пилешко бутче

Цяло пилешко бутче (с горна и долна част) се обезкостява внимателно (малко по-долу съм дал указания как става това) като едновременно с това се отделя внимателно цялата кожа.
Месото леко се начуква и в него се завива следната плънка:
- пушен бекон (по 15 гр. за порция),
- шунка,
- кашкавал,
- 1/2 кисела краставичка на ситно,
- 1 разбито яйце,
- 1/2 филия сух хляб, накисната в мляко и изстискана,
- мариновани или задушени гъби,
- магданоз.
Полученото руло се посолява, поръсва се с черен пипер и се завива с отделената кожа.
Поставя се в намаслена тавичка с малко вода и бульон и се пече 30 мин. при 170° по средата на фурната.
За гарнитура може да се използват задушени: карфиол, броколи, брюкселско зеле, царевица, грах и отделно задушени пресни картофки, поръсени със ситно нарязан пресен чесън и копър. Върху картофките се капват няколко капки оцет балсамико - тъмен.

КАК СЕ ОБЕЗКОСТЯВА ПИЛЕШКО БУТЧЕ
Как няма възможност да го демонстрирам, обяснението никога не е достатъчно, по-добре е веднъж просто да погледнеш...
Значи, работи се с остър, островърх нож, това е първото, ножът трябва да е тесен, по възможност.
В долния край на бутчето, точно под кокълчето подрязвате пръстеновидно околовръст, за да пресечете многото сухожилия, които са концентрирани именно там.
След това (обяснявам обезкостяването на двойно бутче, с долна и горна част) поставяте бутчето с външната му страна в дланта на лявата си ръка, вътрешната му страна гледа към вас.
С върха на острия нож промушвате като с игла от долния край вътрешно по кокъла до средната става, след което с натиск нагоре просто прорязвате месото.
Така се отваря и вижда кокъла. Обръщате и от другата страна и с върха на ножа внимателно забелвате месото покрай кокъла, като внимателно заобикаляте онова остро като игла кокълче, и то остава към по-големия кокъл.
Така обезкостявате долното бутче до ставата.
Внимателно, също с върха на ножа, прорязвате около ставата и я освобождавате.
Пак поставяте в дланта си с външната част, вече горната кълка, и по отработения вече начин, с върха на ножа пробождате най-напред, след това прорязвате по горния кокъл до горната става.
По установената вече процедура внимателно, пак с върха на ножа забелвате месото около горния кокъл. Стигате до горната става, където срязвате с целия нож напречно вече ставата.
Остава една горна част с един лопатовиден кокъл, който не е необходимо да почиствате, защото няма да стане, пък и там, в нещо като лъжичка се намира най-вкусното парченце месо от цялото пиле.
Така ви остава един кокъл, най-горният, лопатковидният, с месо по него.
Този кокъл аз го пека на скара цял и е много вкусен.
И ви остава една прекрасна, голяма, напълно чиста пържола.
Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens