Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Запечени резени прясно зеле с тофу, краве сирене и лимони

Това ястие е много специално и много нестандартно, затова влиза в определението за стил "Фюжън".
Оценява се като "супер вкусно" и от хора, които не ядат нищо друго, освен месо...



ПРОДУКТИ:  

два големи резена зеле
4 лимона
150 г. краве сирене
130 г. тофу
1/2 ч.л. смлян бял пипер (и черен става, но аз обичам повече бял, ако досега не ви е известно)
малко смляно индийско орехче
1/2 ч.л. сол
между 30 и 50 мл. олио или зехтин (количеството е въпрос на вкус, но минимумът е 5 с.л.)
1/2 чаша вода

От средна зелка отрязваме надлъжно два големи резена с дебелина около 2,5 см.(средно дебелички).
Изцеждаме сокът от двата лимона, а другите два обелваме и нарязваме на дебели пластинки.
Тофуто нарязваме на средни пластинки. Аз използвах тофу в саламура, което е като една голяма призма, затова просто отрязах пластинки по размера. Въпросът е тофуто да не е на много тънки пластинки.
Кравето сирене нарязваме също на пластинки и също достатъчно дебели.
На дъното на средна кръгла тавичка поръсваме малко мазнина и поставяме резените зеле, които трябва да бъдат толкова големи, че плътно да покрият дъното.
Върху тях поръсваме сол, черен пипер, сокът от двата лимона и мазнина по вкус, т.е., "колкото ви сърце даде"...
Върху зелето поставяме резените лимон, като спокойно можете да сложите и повече, след изпичането лимонът губи голямата част от рязката си киселина и започва приятно да сладни. Само внимавайте да няма част от кората или бялото подкорие, защото адски горчи след печенето.
Върху лимоните подреждаме резените тофу, посоляваме ги, наръсваме с бял пипер и мъничко индийско орехче (по желание).
(Тофуто няма приятни собствен вкус и аромат, но чудесно приема всякакви допълнителни овкусявания.)
Върху тофуто подреждаме парчетата сирене, които е желателно да покриват тофуто, което не трябва да се препича.
А сиренето е желателно да се препече.
Върху сиренето поливаме единствено малко мазнина.
Внимателно, отстрани, наливаме половин чаша вода.
Върху всичкото това поставяме лист алуминиево фолио, без да го загъваме, просто свободно покриващ тавичката.
Поставяме в загрята до 200° фурна и печем около 45 мин. с фолиото и 5 мин. открито, за да се запече сиренето. Целта е водата напълно да се изпари и да остане на мазнина.
Яденето е по-вкусно изстинало.

ЗАБЕЛЕЖКА: Много често използвам при такива яденета стрито синапено семе, което дава прекрасен аромат на горчица (всъщност от него правят всички видове горчица), затова, ако ви е приятен този аромат, можете да поръсите върху тофуто и върху зелето преди да го печете или пък при сервирането. Или да намажете леко с дижонска горчица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens