Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Бъбреци с гъби и пресен лук

КАК СЕ ОБРАБОТВАТ БЪБРЕЦИ 
Става въпрос за свински бъбреци, но технологията е подобна за всички видове, за телешките ще спомена накрая.
Бъбреците се продават леко цепнати надлъжно през средата, освен ако не са "домашни".
Това е съвсем достатъчно.
Няма нужда да се киснат, достатъчно е просто да се измият.
Отвън, по средата на вдлъбнатата част има едно количество жилава мазнина, която се изрязва повърхностно.
С това приключва "почистването".
В зависимост от това, какво ще правим с тях, бъбреците се нарязват, обикновено на едри кубчета като бъбрекът се разрязва по тясната страна надлъжно на половина, след това всяка половинка се прави на кубчета.
Това е първият вариант.
Има и втори.
При него както са разрязани бъбреците надлъжно, във вътрешността им се открива една жилава и мазна съставка, която е бъбречното легенче.
Тя може внимателно да се отстрани с много остър нож, но тогава от бъбрека ще остане малко. Малко, но почистено и много крехко... 
Всеки нека да прецени как да постъпи при почистването.
Вътрешната жилава час не пречи твърде много, но все пак трябва да се има предвид, че бъбреците се приготвят задължително алангле, иначе се втвърдяват.
За да стане ястието максимално деликатесно, добре е тази жилава част все пак да се отстрани, но за шишчета или парченца печени на скара това не е съвсем задължително.
Сега за телешките бъбреци.
Телешките бъбреци са с много особена форма, не са равни и гладки като свинските, а са нещо подобно на карфиол, целият бъбрек е като съставен от много малки бъбречета.
При него е най-подходящо тези обособени части да се отделят и тогава да се сцепят и почистят по вече указаният начин.
Във Великобритания е много популярен т.н. стек & кидни пай, т.е., пай с месо и бъбреци. Това само за информация.




Това ядене, което е много гастрономско, можете да направите след Великденските пости, а ако не постите по принцип, може и още довечера...

БЪБРЕЦИ С ГЪБИ И ЗЕЛЕН ЛУК
 
2 свински бъбрека нарязвате на едри кубчета.
Измивате 5-6 малки до средни гъбки.
Нарязвате на ситно връзка или две зелен лук, както и 3 стръка пресен чесън.
Ще ви трябва и чиния или купа с брашно, смесено със сол, черен пипер, лютив червен пипер, 2 с.л. олио или зехтин и тиган, достатъчно голям, за да побере всичко това :) и за предпочитане тефлонов.
Хм, забравих да добавя, че пътьом си наливате една студена бира, ей така, за кеф, за тонус и за авторитет... :)
Слагате тигана на огъня, сипвате избраната от вас мазнина и изчаквате да се загрее добре. Аз не съм върл привърженик на газовите котлони, но това ядене става най-добре на газов котлон, защото иска силен огън и малко време за обработка.
Та, в купата с брашното изсипвате бъбрековите кубчета и добре ги овалвате, изваждате ги и ги премествате в тигана.
На тяхното място хвърляте гъбите - само измити и подсушени с домакинска салфетка. Тайната е, че не ги режете , само подрязвате пънчетата да са на нивото на качулката.
Овалвате и тях добре в брашното и ги прехвърляте в тигана.
Ръсвате и черния пипер предимно върху гъбите и в тясно съдружие с лютия червен такъв.
Бъркате след като установите, че някоя от гъбките се е зачервила съвсем леко отдолу.
Най- учудващото за вас ще бъде, че това ястие не се залепя и не загаря, както бихте си помислили веднага. Т.е., леко се залепва, но като се бърка с дървена вилица или лъжица много лесно се отлепя. При бъркането се обръща всичката смес и се разклаща и тигана, за да не се рови твърде много с дървените прибори. След като минат 7-8 минути, отгоре се изсипва зеленият лук и чесънът и се разбърква с яденето.
Следва още 2-3-мин. пържене при периодическо разбъркване.
Яденето е готово!:)
Забележка: Критерият за готовност на яденето все пак са бъбречетата, те трябва да са алангле, а не изпържени, защото много лесно се втвърдяват.
Приготвянето на тази рецепта изисква опит и майсторство, защото представлява нещо като кулинарно жонглиране, въпрос на минутка, даже на 10-15 секунди е да минат продуктите от едно състояние в друго, което може да провали цялата рецепта и да стане ядене, което не е вкусно.
От отделения сок от гъбите, бъбречетата и лука, смесен с мазнината и брашното се получава фантастичен сос, бъбречетата са алангле, гъбите са съвсем леко поомекнали и много ароматни, лукът е най-много омекнал и представлява невероятна вкусова добавка към целия букет.
Като финален акорд поръсвате с магданоз, допивате биричката и се приготвяте да изживеете едно кулинарно удоволствие.
Ако сте си направили труда преди това да си приготвите картофено пюре, сервирате върху подложка от картофено пюре, но ако ви е домързяло, докато готвите това ядене можете да хвърлите 7-8 средни картофчета, само измити с четка и дупнати с вилица, за да не гръмнат... А, и да не забравите да ги посолите... Те стават за около 12 мин., т.е. паралелно с готвенето на това кулинарно бижу.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens