Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 септември 2010 г.

Овнешко

Едно от най-вкусните яденета, които някога съм ял.
Но още отначало предупреждавам, че е тежка за стомаха.
Но пък е безумно вкусна...
Предупреждавам, за да не ми тежите после на съвестта. Че ще се натъпчете, а после ще пъшкате и ще пиете сода.
Ама така е, това са рисковете на професията, както се казва...

ОВНЕШКО - ПЪСТРА ЯХНИЯ

1 кг. овнешко месо от плешката, нарязано на хапки изпържи в 1/2 чаша мазнина.
Месото извади в чиния, а в останалата мазнина изпържи 2 глави ситнонарязан лук. Поръси 1 ч.л. червен пипер, бързо разбъркай и веднага изсипи приготвените предварително 4-5 домата - обелени и нарязани на ситно.
Като поизври сосът, върни обратно месото, налей вода колкото да го покрие и го остави да ври на умерен огън.
Нарежи 2 средноголеми патладжана на полукръгчета с дебелина 1 пръст. Посоли ги и, без да изчакваш, ги изпържи. Изпържи и 10-12 едронарязани чушки, за предпочитане сиврия.
Прибави чушките и патладжаните към месото когато е почти напълно готово.
Остави да поври още 15 минути.
При поднасянето поръси със ситно нарязан магданоз.




ТУРКМЕНСКИ ПЛОВ
Рецептата е на Един (такъв)

СЪСТАВКИ:
 Най-малко 1/2 кг моркови. Колкото повече, толкова по-сладък и по-богат ще бъде вкусът на пилафа.
1 глава чесън
4-5 средно големи глави лук
500-750 г овнешко (може и говеждо) -- по-добре да е шарено.
Ориз (Басмати или Жасминов)
Сол
Растително масло (избягвайте зехтина, защото променя вкуса).

Нарежете лука на дребно, но не съвсем дребно. 
Може да го нарежете и на ивички. Морковите се режат на трески (досадна работа) -- над 5 см дълги и 3-4 мм дебели. Може и на тънки филийки, ако не ви се занимава. Месото се реже на кубчета с големина 3-5 см.
Изберете по възможност тенджера с дебели стени и дъно. Аз използвам тежка чугунена тенджера. Налейте маслото така, че да стане поне 1 см дълбоко. Сложете вътре парченце лук и сложете на огъня. Когато лука почернее съвсем, извадете го с вилица. Ако не ви харесва този начин на проверка на сгорещяването на маслото, може да хвърляте от време на време сол в него -- когато тя започне да пука и да подскача, маслото е достатъчно загрято.
Сега маслото е накалено достатъчно, за да започне приготвянето на пилафа. Добавете месото и скилидките чесън цели. Може да пуснете и цялата глава чесън, без да я белите. Пържете, докато месото започва да придобива кафяв цвят, като от време на време разбърквате -- отнема около 7-8 мин, понякога по-дълго.
Добавете лука. Продължете да пържите с разбъркване от време на време още 5-6 мин. Добавете морковите и ги пържете, докато омекнат, като не забравяте да разбърквате. Добавете 1-2 ч.л. сол.
Сварете такова количество ориз, каквото мислите, че ще допълни съда с пилафа. Добавете го, разбъркайте добре и сервирайте горещо.
Дотук не споменах нищо за подправки. Добавя се обикновено кимион, но на мен той не ми харесва в такава манджа. Аз се ограничавам с малко черен пипер, който всеки си слага. Към ориза по традиция се добавя шафран (ако няма -- куркума), за да придобие жълт цвят, но това е само козметична обработка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens