Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 септември 2010 г.

Смес №2 за мариноване на пилешко месо

Рецептата е за две големи (двойни) пилешки филета или до 800 г. пилешко месо без кокал.

1/4 ч.л. ситносмлян чимен
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. едросчукан бахар
1 ч.л. тъмен оцет балсамико
1 ч.л. кафява захар
2 скилидки чесън (или 1/2 ч.л. гранулиран (не на прах!) сушен чесън)
2 ч.л. сол
сокът и настърганата кора от 1 лимон
100 мл. бял пелин
по желание: 1/4 ч.л. лют червен пипер


Най-напред в дървена гаванка добре счукваме и стриваме до кашичка чесъна, заедно с 1 ч.л. сол. Към получената кашичка добавяме чимена и кафявата захар, която също добре стриваме. Постепенно добавяме бахара и червения пипер и останалата сол. Разреждаме с балсамовия оцет, пелина и лимоновия сок, заедно с настърганата кора.
С тази ароматна рядка кашичка намазваме обилно месото и го оставяме да отлежи от 1/2 час до 12 часа в хладилник, за да поеме от аромата, разбира се, под капак.
Преди ползване на месото, сместа се почиства добре с хартиена салфетка.
Когато става дума за телешко или свинско месо, тази рецепта също може да се използва с успех, но трябва да прибавите вместо пелина равно количество кисело мляко или толкова кисело мляко, колкото да направи кашичка с гъстота на боза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens