Донесоха ми малко лапад, който трябваше да бъде оползотворен, и аз реших покрай това да модифицирам собствената си рецепта за сармички с лапад. :)
Тези, които ме познават, знаят, че това са любимите ми сарми.
Ще се постарая да опиша по-подробно новата си рецепта.
ПРОДУКТИ:
листа лапад като за 30 сарми,
10 ч.л. ориз,
1 обезкостено пилешко бутче,
3 с.л. зехтин,
1 ч.л. доматено пюре,
зелената част от 2 връзки лук,
1 пилешко-зеленчуково бульонче,
1/2 ч.л. сол,
черен пипер,
чубрица, сух девисил,
20 джанки.
Преди всичко внимателно се изрязват средните жилки на листата.
По това време на сезона листата лапад вече са доста големи и жилката е много ясно изразена.
Започва се от тънката към дебелата част и се изрязва внимателно с остро ножче.
Ако листата са доста големи, се срязват на подходящи за завиване парчета.
В голям съд се поставят готовите листа и се заливат с гореща вода.
Оставят се така докато поемат топлината от водата.
Нарязват се на ситно перата на лука, посоляват се със солта и се разтрошава върху тях бульончето, добавя се доматеното пюре и зехтина.
Разбъркват се добре и се оставя така да престои.
През това време оризът се поставя в средна цедка (ситна, като за чай, но по-голяма) и върху него се пуска да тече вода, докато се промие добре.
След това цедката с ориза се поставя в купичка и се налива гореща вода.
Оставя се така докато оризът поеме топлината на водата.
Пилешкото бутче се нарязва с много остър нож на жулиени и след това на малки кубчета.
Месото се добавя към лука, поръсва се с черен пипер и отново всичко се разбърква.
Отцежда се водата от ориза и той се добавя към плънката.
Добавят се и подправките - съвсем малко чубрица и съвсем малко девисил.
Но наистина по съвсем малко. На върха на чаена лъжичка.
Налива се 150 мл. вода и се разбърква, за да се поеме.
Листата трябва да са поомекнали и да са променили цвета си.
По-нататък едва ли има нужда да ви обяснявам - завиват се сармичките, но рехаво, за да остане място като набъбва ориза.
Подреждат се в тенджерка, поставя се обърната надолу чиния и като венец около ръба на чинията се подреждат джанките. Налива се 1 ч.чаша вода.
Слага се да се вари на среден огън.
Вари се точно 18 мин. общо, заедно с времето за завиране.
Сервират се топли или студени (еднакво вкусни са!), като се поливат с кисело мляко, разбито със ситно нарязан и осолен пресен чесън и малко копър.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens