Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 септември 2010 г.

Ябълков оцет

ПРОДУКТИ:
10 кг. ябълки
1 кг захар
1 водна чаша мая от стар ябълков оцет
10 л. вода


Ябълките се измиват добре, изчистват се от загнилите места, след което се нарязват на 4 или 6 , без да се отстранява семенната част и кората.
Поставят се в пластмасов бидон. водата се загрява до 30-40 градуса и в нея се разтваря захарта.
С получения разтвор се заливат ябълките. Прибавя се маята и се разбърква добре.
След това се оставя на стайна температура до извършване на необходимата ферментация, като се бърка два пъти дневно, защото при ферментирането, ябълките се насищат с въглероден двуокис и се изкачват на повърхността като шапка.
Трябва периодечески да се бърка, за да може всичките ябълки да имат достъп до въздуха и да става правилно ферментацията.
След като се получи киселата ферментация, разтворът се прецежда през тензух и се налива в стъклени съдове.
В получената течност се поставят 1-2 ч. лъжички лимонена киселина за избистрянето й.
Утайките отново се поставят в бидона. Отново се загрява 10 л. вода, в която се слага само 1/2 кг. захар.
рецептата се повтаря до получаването на втора доза оцет.

МОИ ВАРИАНТИ

Първи вариант :
Прави се от капали ябълки.
Независимо от съда - 1/3 от съда се пълни с възможно максимално натрошени ябълки - или много ситно нарязани, или смачкани, или настъргани. Някои практикуват поставяне на ябълките в плътен полиетиленов чувал и мачкане с крака или чукане с някаква бухалка.
150 гр. захар на литър вода
чаша оцет
вода догоре на съда.

Отворът на съда се покрива с марля и се завързва.
Стои на топло и ферментира докато ябълките изплуват отгоре.
Поне един път на ден се разбърква с бъркалка енергично.
Престоява така поне една седмица или до прекратяване на ферментацията.
Прецежда се.
Ябълките се изхвърлят.
Пак се завързва с марля и престоява, докато се утаи идеално.
Много внимателно, с маркуче, се отлива само бистрата част, над утайката и се пълни в бутилки.

Втори вариант :
( преписано от вестник )
Измийте добре 2 кг. негодни за друга консумация ябълки. Почистете ги от гнили и червиви части. Не отстранявате сърцевината им и не ги белите.
Настържете ги на едро ренде.
Получава се около 800 гр. смес.
Поставете в трилитров буркан.
Долейте съда почти догоре с топла, предварително преварена вода.
Прибавете 300 гр. пчелен мед или захар, а за ускоряване на оцетнокиселата ферментация и 30 гр. мая за хляб и 60 гр. сух черен хляб.
Бурканът се оставя в тъмно помещение, при температура около 30 градуса.
Кашата се разбърква три пъти дневно с дървена лопатка.
На десетия ден прехвърлете кашата в марлена торбичка и я пресовайте в тавичка, поставена между две чисти плоскости. Отделеният сок прецедете още веднъж през марля и го прехвърлете в съд с широко гърло.
Завържете отгоре с марля и оставете на топло място.
Когато от течността престанат да се отделят газови мехурчета и тя се избистри напълно, тогава може да сте сигурни, че ферментацията е завършила.
Източете бистрия оцет, прецедете го и го налейте в бутилки от тъмно стъкло.
Затворете плътно и съхранявайте на хладно място.
Получаването на оцета става най-много за два месеца.

Коментар:
От повече от 15 години правя ябълков оцет. Става при всякакви условия, оцетнокиселата ферментация е най-естественото нещо на света.
Целта е някакъв естествен растителен продукт да се надроби на много ситно, за да има максимална повърхност, да има МАЛКО захар, да стои на топло, да има достъп до въздуха.
На този принцип можете да си направите оцет от всичко, което ви дойде на ума.
Когато направих първия път оцет не можа да ферментира достатъчно, защото паднаха студове рано. Беше в квадратно бидонче, около 35-литрово.
Оставих го да презимува заедно с ябълките вътре цялата зима на терасата. Замръзна, размръзна се. Напролет, като изгря слънце и се стопли достатъчно пак започна да ферментира. От това количество разтвор направих около 27 литра първокласен, много силен ябълков оцет ( пак повтарям - може да стане и от праскови, кайсии, вишни и въобще, от всякакъв плод или зеленчук ).
След това няколко години се чудех на кой приятел да подаря по някоя 3-литрова бутилка с оцет.
Смело напред, няма начин да не стане.
Независимо от съветите, аз съм го държал и на директно слънце в прозрачни пластмасови бутилки и с гаранция нищо му няма.

Много важна информация:  
Цитирам просто отговор на въпрос в клуб:
Аз в началото, когато започнах да правя оцет, го правех късно есента, захващаха студените дни и не ставаше напълно ферментацията, но като презимуваше на терасата, с първите топли дни на пролетта отново започваше ферментация и си ставаше оцет, но с изчакване на целия зимен период.
Освен това, понеже хем ме мързеше, хем мъдро си намирах аргумент, оставях бидончето и цялото лято да го грее слънцето и да си се утаява на спокойствие. След преливане в бутилка, отново следваше едно утаяване, вече много по-фино.
Но, искам да те предупреда за нещо изключително важно -
при утаяване на оцета, се получава нещо много интересно, нещо, което за химици може би е известно и го знаят, но аз го открих съвършено случайно, а е изключително важно.
Когато се утаява оцетът, освен самата утайка от ябълките, се разслоява и самият оцет - най-отгоре остава най-слабият оцет, а колкото по-надолу се пробва, толкова по-силен става оцета.
Най-близко до утайката е и най-силният оцет, който, ако не внимаваш и не знаеш това, което сега ти казвам, просто ще го изхвърлиш заедно с утайката, за да не замърсяваш с утайка по-бистрия оцет.

Най-практичното е да пуснеш маркучето съвсем на дъното и най-напред да изсмучеш само по-голямата част от утайката.

 ==========================================================

Днес случайно намерих в архива си още една хубава рецепта  плюс здравословни съвети за употребата на ябълков оцет от много известен билколечител и реших, че  им е мястото точно тук.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ
(Тази технология ми се вижда възможно най-опростената и най-елегантната. Много ми хареса това решение.  Имам намерението до края на годината или другото лято да направя оцет точно по нея.)
 Ябълките се измиват и без да се белят се смилат на машинка за месо.
Получената каша се слага в съд и се затиска с тежест, за да излезе сокът отгоре и за да не плесеняса кашата.
Оставя се на топло, за да ферментира.
След свършване на ферментацията, сокът се прецежда и течността се оставя в отворен стъклен съд.
Това все още не е оцет.
След като престои известно време, течността се избистря и вече става 100% оцет.

ЗДРАВОСЛОВНИ СЪВЕТИ ЗА УПОТРЕБАТА НА ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

1. Чрез употребата на ябълков оцет, примесен с мед при всяко хранене, се намалява съдържанието на натриев бикарбонат в кръвта.
Калцият не се разтваря в алкална среда.
2. За тази цел 2 капки йодокалиев разтвор, заедно с по 2 ч.л. ябълков оцет и мед в чаша вода се пият бавно на глътки при всяко хранене.
Помага много и при артрит.
3. Ако урината е мътна, слагат се 2 ч.л. ябълков оцет, и ако се избистри, това показва, че организмът ни се нуждае от повече киселина. В този случай, храната, богата на протеини трябва да се намали.
Трябва да се консумира повече кисело мляко, плюс редовните 2 ч.л. мед и 2 ч.л. ябълков оцет в чаша вода.
4. Ако дишането е по-рядко от 16 вдишвания в минута, това показва, че тялото се нуждае от киселини. Не трябва да се храним с ппродукти от бяло брашно, захар и цитрусови плодове.
Единствено с останалите видове плодове и зеленчуци плюс мед.
Не трябва да се консумира говеждо, овнешко и свинско месо, защото тези меса предизвикват алкална реакция в урината.
Алкалната реакция оцветява лакмусова хартия в синьо.

1 коментар:

  1. Анонимен28 юли, 2013

    Благодаря за рецептите и коментариите, много са полезни и ще се възползвам от тях.
    dedogosho@dir.bg

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens