Абсолютно уникално и нестандартно ядене!
Откакто прочетох рецептата, та и досега люто завиждам, че аз не съм се сетил за тази рецепта...:))Рецептата не е авторска, а силно авторизирана, като съм ползвал единствено идеята от този източник.
Откакто прочетох рецептата, та и досега люто завиждам, че аз не съм се сетил за тази рецепта...:))Рецептата не е авторска, а силно авторизирана, като съм ползвал единствено идеята от този източник.
Рецептата съм разработил в два варианта - постен и с месо.
Така рецептата става еднакво подходяща и за вегетарианци, и за месоядци...:))
ПРОДУКТИ:
За постния вариант:
1 зелка, около 1 кг.
1 морков
1 гл. лук
1 с.л. доматено пюре
2 домата
1 с.л. булгур
1 с.л. ориз
3+1 яйца
1 с.л сусамово олио
2 1/2 с.л. олио (зехтин)
2 1/2 ч.л. сол (за неконформистите и нехипохондриците - 3 ч.л. подправка МАГИ "Вълшебен вкус" -10 зеленчука...)
1 с.л. ситно смлени орехи
1 с.л. нарязан магданоз
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. нарязани листа пресен керевиз (може 1 ч.л. сушени листа)
1 бахарче, леко спукано
1 чаша (200 мл.) вода (или зеленчуков бульон, ако НЕ ползвате подправка МАГИ)
1-2 с.л. галета за сгъстяване
За месния вариант:
Всичко, посочено по-горе, плюс 400 г. телешка кайма.
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Морковът настъргваме на едро ренде или на най-ситното на Бьорнер (приставката с 48 ножчета).
2. Лукът нарязваме на много ситни кубчета (но абсолютно в никакъв случай настърган - горчи!).
3. Зелето нарязваме на много тънки ивички на ръка или на Бьорнер с 24 ножчета и го притриваме с 1/2 ч.л. сол или 1 ч.л. подправка.
4. Оризът и булгурът накисваме за една нощ в хладка вода.
Желателно е булгурът да бъде предварително натрошен на по-ситно.
5. Доматеното пюре разреждаме с 1 каф.чашка вода.
5а. Ако вместо доматено пюре използваме пресни домати, просто ги настъргваме на най-ситното на рендето.
6. В олиото или зехтина задушаваме най-напред морковите, след 10 мин. добавяме лука и продължаваме. Когато сместа е достатъчно изпарена, добавяме доматеното пюре или настърганите домати, разбъркваме и отново поизпаряваме сместа 7-8 мин.
7. Приготвяме си постната "кайма" -
Отцеждаме много добре накиснатите ориз и булгур и към тях добавяме- 1 жълтък,
- магданоза,
- малко сол,
- черния пипер или подправка,
- орехите
- омесваме каймата, като за сгъстяване използваме галета (ако сметнем, че е нужно), като добавяме по малко, докато сместа стане достатъчно гъста.
Оформяме кръгли кюфтета - топчета с диаметър около 4 см..
7а. За месната кайма просто добавяме телешката кайма, като редуцираме леко галетата, която добавяме по малко, колкото до необходимото сгъстяване.
Отново оформяме кръгли кюфтета с диаметър около 4 см.
8. В трилитрова тенджера редим както следва:
- половината от притритото зеле, заедно с бахарчето и половината керевиз
- половината от задушената морковено-лучена смес
- всичките кюфтета
- другата половина от зелето, с останалия керевиз
- поръсваме със сусамовото олио
- останалата част от морковено-лучената смес.
Наливаме водата или бульона и варим на силен огън до завиране, след това - на много слаб огън - едва да къкри, още час и половина под капак.
Добре е течността да не извира напълно, затова е желателно да проверяваме често, особено към края.
9. Съвсем накрая поливаме яденето с разбитите с малко сол три яйца и останалия белтък и поръсваме с магданоза.
Оставяме яденето на горещия котлон без капак, докато яйцата се сгъстят от остатъчната топлина.
Да ви е сладко и се надявам, че и вегетарианците, и месоядните ще бъдат очаровани от това ядене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens