Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 септември 2010 г.

Легендарните "симиди" или "симити" с мая (квас) от нахут

 Отговор на поставен въпрос: "Какво е това "симид" и как се е правил?"

Принципно, всеки хляб с мая (а това са поне 95% от известните ни хлябове) е "квасен" хляб.
Квас и мая са синоними.
При добро желание, от всеки вид брашно можеш да си направиш мая или квас.
Аз зная как се прави мая за симид.
Симидът се прави от възможно най-финото бяло брашно.
"Тайната" е в маята или квасът.
Квасът се прави от нахутено брашно.
Прави се кашичка от вода и нахутено брашно с много мъничко захар.
На гъстота като рядка боза.
Оставя се на топло. Навремето се е забърквал в керамична паничка и се е слагал на равномерна топлина до кандилото, в специалната за целта остъклена кутия, докато започне да втасва и да пуска мехурчета.
На всеки 24 часа се "храни" като се отнема половината от втасалата смес и се допълва с рядка кашичка от нахутено брашно, вода и много малко захар.
До следващия ден нахутената мая е втасала отново.
Това се повтаря няколко дни, след което маята може да се ползва по предназначение.
Ако искаш да съхраниш по-дълго такава мая, необходимо е да я държиш на топло - 40-45°С и да я "храниш" периодически.
Ако няма да а ползваш за известно време, можеш да я държиш в съдче с капак в хладилник и да я подхранваш на десетина дни веднъж.
А рецептата за легендарния хляб "симид" е приблизително следната:
2 обемни части фино бяло брашно, 3/4 обемна част хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар (за предпочитане истинска кафява захар - у нас, това, което се продава като кафява захар е най-долнопробна имитация...), 1 с.л. олио (зехтин), 1 об.част от маята.
Всичко това се меси безмилостно в продължение на 15-20 мин.
Оставя се да втаса 2-3 часа (втасва по-бавно!), като си удвои обема се измесва отново и се слага да се пече. Най-добре става в леко намазана с мазнина правоъгълна форма за кекс.
Пече се на средна фурна, около 170 градуса, може и да не е загрята предварително.
Пече се 30 мин. при тази температура, след което малко се увеличава температурата (до 200 градуса) и се допича още 15 мин.

След изваждане от фурната, горната и долната кори се напръскват или намазват с вода и се увива в кърпа, за да се задуши и омекне кората.

Надявам се да съм ви бил полезен, да се върнете векове назад и да повторите легендата със собствените си ръце... :))

6 коментара:

 1. Много,ама много благодаря!Ял съм он този хляб като дете и ве мога да го забравя!Ще намеря нахут и ще опитам!В Б.Слатина го правеха само старите туркини и не казваха рецептата.

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен04 ноември, 2011

  Много интересна статия,вече съм забъркала кваса и ще чакам за положителен жив заквас.Нещо не ми е ясна с тези обемни части при приготвянето на хляба,2 обемни части на колко брашно се равнява?3/4 обемна част хладка вода,1 об.част от маята на колко се равнява?

  ОтговорИзтриване
 3. Под "обемни части" винаги се разбира някакъв обем, с който се мери, примерно - чаша, кафена чаша, купичка, лъжица и т.н., т.е., нещо, което има обем. Значи, "две обемни части" брашно може да бъдат две водни чаши брашно, също така и 2 с.л. брашно, както и 2 каф.чашки брашно, изборът си е изцяло твой с какъв обем ще мериш - ако искаш да стане повече - с по-голям обем, ако искаш само да пробваш какво ще стане - може и с по чаени лъжички... :))

  ОтговорИзтриване
 4. Не разбрах само маята колко трябва да бъде,след като брашното е една чаша примерно,маята колко ще бъде?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, Невена! В самото описание на рецептата има отговор на въпроса ви, цитирам: "2 обемни части фино бяло брашно, 3/4 обемна част хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. олио (зехтин), 1 об.част от маята" - при 1 чаша брашно, маята трябва да бъде 1/2 чаша. Разбира се, всичко се измерва в обемни, а не в тегловни части. Солта, захарта и олиото са предвидени като за около 800 гр. брашно, а това означава, че за да се спазят пропорциите, на около (различните брашна поемат различно, затова винаги пиша "около")800 до 1 кг. брашно количеството мая е от 400 до 500 гр. мая. но не е добре маята да е прекалено много. Поздрави! Любо.

   Изтриване
 5. И аз си правя такива хлебчета... от 2010-т6а не съм купувал хляб....

  ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens