Пък и червено цвекло вече има направо целогодишно.
Това, което ви предлагам, не е ястие, а по-скоро разядка или предястие.
По принцип почти винаги се старая в рецептите ми най-напред да се виждат необходимите продукти, но в този случай няма да постъпя така.
Защо ли? Ами, защото рецептата се отнася за определен от домакинята брой хора, а това е много относително.
Затова, този път ще бъде описателно...
Подбираме си от пазара главички червено цвекло, с приблизително еднакъв размер и с големина около малък портокал.
Сваряваме ги в тенджера под налягане поне 40 мин. от вдигане на налягането.
ВНИМАНИЕ!
Във водата, в която ще ври цвеклото или абсолютно нищо, или чаена лъжичка оцет. Нито прашинка сол, защото ще имате разкошен червен бульон за изхвърляне и противно-белезникаво цвекло, май също за изхвърляне, заради противния цвят...
Докато чакате да се свари цвеклото, слагате да се сварят толкова яйца, колкото са главичките цвекло, плюс поне още две. Твърди, поне 10 мин.
Охлаждате ги, обелвате ги, като при обелването се стараете да запазите от "дебелата" страна на яйцето хубаво капаче, което ще ни трябва по-късно.
Напълно изстиналите жълтъци намачкваме с малко зехтин - примерно, на 1 жълтък - 1/2 ч.л. зехтин.
Относно осоляването. Не солете плънката. Първоначално използвах сол самардала, но впоследствие се оказа излишно...Ще разберете защо.
Добавяте и много фино стрит бял пипер.
Към плънката добавяме синьо сирене, с разчет за 1 жълтък - парченце с размер около малък орех и отново размачкваме добре.
Счукваме и стриваме с доста сол изключително фино 2 скилидки чесън.
Свареното и охладено червено цвекло (добре е да си изстине във водата, ама кой ли ще го чака...) обелваме, отдолу отрязваме малко капаче, за да си стои на..., абе, изправено.
Отгоре отрязваме малко по-голямо капаче.
Внимателно издълбаваме цвеклото, така че да остане достатъчно дебела стена.
За много претенциозни кулинари:
Ако много ви се играе, накисвате издълбаното цвекло за половин час в пресолен солен разтвор - 50 г. сол на 1 л. вода, за да се осоли цялото дифузно и да не стои леко сладникаво.
Желателно, но не задължително. Някои пък го обичат точно сладникаво...
И започваме "сглобяването".
Вътрешността на цвеклото съвсем леко обмазваме с чесновата паста.
Целта е много лек аромат на чесън.
Тези, които не се страхуват от силния аромат, могат и да прекалят...
Оставяме така да престои 10 мин. и с хартиена салфетка почистваме обмазването, за да не стане прекалено силен ароматът. И осоляването.
Пълним с плънката плътно цвеклото и покриваме с калпаче от белтъка.
Сервираме върху подложка от гъсто спаначено пюре, като около цвеклото гарнираме с няколко тънки резенчета обелен лимон.
От както преди 4 години прочетох и изпробвах тази рецепта, тя се превърна в нещо като моята малка лудост....Невероятен сте!!!!Спомням си всяка съставка разбира се,но днес ми се прииска и малка доза от стила ви на писане,те се разтърсих в ДИР-БГ по мои спомени за годината и месеца,не открих нищо,уплаших се,понеже имам спомен,че по едно време бойкотирахте групата и най-сетне,за мое огромно удоволствие,намерих и блога Ви и рецептата!!!!Бъдете жив и здрав!И нека кулинарната ( а и саркастичната ;) муза никога не Ви напуска!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката! Весели новогодишни празници! Любо :))
Изтриване