Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

19 септември 2010 г.

Любимите ми сармички с лапад и специален млечен сос

За ужас на конформистите, ще си позволя малко черен хумор.
Това е яденето, което бих пожелал като последно желание, ако съм осъден на смърт. 
Хм, а това може и да стане, ако се приеме Закон за лакомията...
Тогава ще бъда обвинен като дългогодишен и последователен нарушител - рецидивист и никакво друго наказание не би ми отивало по-добре... :oops:

ПРОДУКТИТЕ:
Листа от лапад, на които е изтесана внимателно средната жилка и са попарени за 5 мин. (не казвам колко бройки, защото това е много относително), но около 50.
400 гр. кайма смес от пилешко бяло месо и телешко 1:1,
1 голяма глава лук или връзка пресен лук,
1/2 чаша ориз,
2 с.л. настъргани домати или размито доматено пюре,
2 моркова, настъргани,
2 яйца,
2 с.л. зехтин (олио),
1 ч.л. червен пипер,
1 с.л. стрит сух джоджен,
сол, черен пипер на вкус,
малко лют червен пипер,
250 мл. хладка вода.


ЗА СОСА:
450 мл. кисело мляко,
връзка левурда (невероятният пролетен див чесън),
зелената част на връзка пресен чесън,
сол,
1/2 с.л. зехтин (олио).


Както вече казах, листата се попарват за кратко с гореща вода и се обръщат и разлистват, за да влезе водата между тях. Водата може да е подсолена, но това не е задължително.

КАЙМАТА:
Както вече споменах, аз ползвам точно такава кайма, защото е много здравословна, т.е. 1 кг. пилешко филе (бяло месо) и 1 кг. постно телешко, но не шол, моля да ми бъде смляно в магазина. От него си приготвям пакетчета по 400 гр. (установил съм, че това е оптималният грамаж за мене) и ги замразявам във фризера.
Разбира се, вие можете да си ползвате каймата, която най-много ви харесва.

ПЪРВИ ВАРИАНТ: Каймата, заедно с изброените продукти се размачква добре, като отвреме-навреме се добавя по малко от водата, докато се поеме. Каймата трябва да бъде по-рядка.
Нищо не се пържи!

ВТОРИ ВАРИАНТ:
В посочената мазнина се задушава лукът, нарязан на ситно и настърганите моркови, добавя се малко сол.
Когато морковите и лукът поомекнат и останат почти на мазнина се добавя оризът. Сместа се задушава 10 мин. и тогава се добавя каймата, размита с посоченото количество хладка вода и доматите или доматеното пюре.
Накрая се добавят червеният пипер, джодженът, черният пипер, добавя се още малко сол (ако има нужда), лютият червен пипер и разбитите яйца.
Всичко се обърква и се оставя на изключен котлон, за да се позадуши оризът.
В този вариант може да се добави и половин връзка ситно нарязан магданоз.
Този път сместа не е необходимо да е много рядка, защото оризът е попил от водата достатъчно и е понабъбнал до почти пълна готовност.

По-нататък историята е ясна за всеки, който поне веднъж е завивал сарми. Сипвате си една охладена биричка и с леко замечтан поглед започвате да завивате и подреждате сармичките.
Ако имате излишни листа от лапад, може да постелете дъното на тенджерата с листа, но може да използвате и лозови или липови (които всяка пролет си замразявам във фризера в достатъчно количество и по моя технология). В блога съм описал и как се съхраняват липови листа за зимата.
Като подредите сармичките като за кръгова отбрана, че и на втори ред, слагате им за капак една достатъчна голяма обърната чиния.
Преди да сложите чинията, също може да поставите лападови листа, стават страшно вкусни и толкова крехки и фини, че от тях може да се направи много лесно сос за гарнитура, само трябва да се намачкат..
След като поставите чинията, вече можете да налеете и известно количество топла вода, естествено, като смиете съдът, в който се е намирала сместа с плънката :)). Водата трябва да изплува над ръба на чинията или е приблизително около 250 мл. (все пак зависи и от големината на тенджерата...).
Слагате да се варят. В началото на силен огън, докато заврат, след това на тих огън до края.
Аз ги варя общо 20 мин. за първия вариант и 15 мин. за втория. Включително и времето до завирането.
След определеното време сваляме от огъня и оставяме леко да поизстинат. Всъщност, вкусни са и топлички, и напълно изстинали, че и на другия ден (стига да останат за другия ден...).

СОСЪТ:
Ако се абстрахираме от величественото название "сос", всъщност това представлява най-обикновено  кисело мляко, разбито с добавяне на  1/2 ч.л. сол, 1/2 с.л. зехтин, връзка ситно нарязана левурда и зелената част на връзка пресен чесън. Тук можете спокойно да добавите крем-соса от намачканите сварени листа лапад.

Следва консумиране на "наказанието".
Внимателно вдигате поизстиналата чиния - капак, оставяте я в мивката.
Също така внимателно вдигате листата от лапад, ако сте сложили такива, още по-внимателно повдигате една сармичка и я транспортирате до подготвената за целта чиния като периодически не забравяте да преглъщате, за да не се задавите, следват и останалите 10-12 сармички.
Поливате ги достойно с така приготвения сос.
И...се отдавате на това, за което, ако имаше Закон за лакомията, най-вероятно целият ни форум щеше да е измежду обвиняемите...:oops:
А, да не забравя, препичате си и филийка пълнозърнест или ръжен хляб, сипвате си чаша добре изстуден пелин и отпочвате...
А за мене - благодарности и целувки от всички, които са направили сармичките и им е харесало...:)

2 коментара:

  1. Приемане на Закона За Лакомията /ЗЗЛ/ е категорично крайно необходимо за типове като тебе, които провокират хората към изпояждане на огромни количества кльопачка системно и безконтролно!
    Моят мъж е станал анонимен почитател и системно чете и преглъща:) Отивам да търся лапад, ако няма ще взема цвеклови листа. Има една особено едра лобода и тя също става.
    Аз не попарвам листата, а измити с малко вода по тях ги слагам за по 1 минута на микровълновата фурна.
    Ще ме вкараш в приключение да се опитам да ги пробвам, каймата направихме. Само че едно бяло месо на 300 г телешко смляхме на кухненския робот на средно едра кайма. Ще го направя наполовина и за себе си ще сложа в тенджерата смес със сварен и ситно смлян нахут/орехи.

    ОтговорИзтриване
  2. :)) Вярно е, Папи, за съд, присъда и изпълнение съм си...
    Обаче съпругът ти явно е кулинарен естет и ценител.:)
    А на тебе какво ти готвя...
    След малко ще видиш. Специално за тебе - последната ми гордост - технология за правилното печене на аерогрил на патладжани...
    Стават като локумчета.:)
    Сега вече ще ме преследваш със всички законови и незаконови мерки...;))

    ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens