Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 септември 2010 г.

Салата "РОПОТАМО" - зимнина

Принципно, повечето хора познават отдавна изчезналата консерва рибна закуска "Ропотамо" и мислят, че в домашната зимнина Салата "Ропотамо" задължително трябва да присъства И риба, обикновено скумрия, маринована по подходящ начин. Всъщност, зимнината Салата "Ропотамо" е отдавна известна като зимнина и то задължително постна, без риба. Прави се много лесно и е много спорна. 

ПРОДУКТИ:
1 кг. сварен боб
500 гр. сварен (или от консерва) грах
1 буркан кисели краставички
1/2 кг. моркови, сварени в посочената по-долу марината
2 кг. печени и обелени червени чушки
2,5 кг. домати, обелени, настъргани или пасирани, изпарени
една люта чушка
100 мл. препържен (загрят и изстинал) зехтин (олио)

МАРИНАТАТА ЗА МОРКОВИТЕ:

1/2 л. зехтин или олио
100 мл. оцет
100гр. захар
40 гр. сол

Към сварения и изстинал боб постепенно добавяме останалите съставки - граха, киселите краставички на кубчета или къси ивички, нарязаните на малки парчета или ивички чушки, доматите, изпарени и сгъстени достатъчно , както и морковите, сварени в маринатата до омекване, изстинали и нарязани на кубчета, една люта чушка много на ситно и не едва ли не най-важното - олиото.
Всичко се обърква и се пълни в бурканчета от по 0,400 кг.
Стерилизира се 15 мин. от завирането.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Принципно, времето за правене на рецептата може да бъде съкратено драстично, ако се използват консервирани продукти - освен граха и краставичките, от консерва може да бъдат и бобът, червените чушки и доматите ("Белени в собствен сос", "Белени, нарязани на кубчета" или просто качествена (италианска) доматена пасата). Така погледнато, остава единствено да се мариноват морковите, да се изпарят доматите и да се препържи олиото. Т.е., рецептата на практика може да бъде изпълнена за изключително кратко време, което е огромен плюс.

Дозата е дадена принципно, заради пропорциите.
Количествата може да се увеличават пропорционално, а маринатата може да се използва многократно, за по-голямо количество моркови.
Салатата е изключително вкусна, може да се използва през зимата не само като салата или гарнитура, а и като основно, твърде приятно, ядене.
По мое лично мнение, може да се добави ситно нарязани листа от целина или магданоз, но това е въпрос на вкус.

8 коментара:

  1. Вегетариански вариант на рибната салата? Чудесно, някога много я обичах, но не се бях сетила, че може да е и без риба. Поне доколкото си спомням в нея имаше тези продукти - но само грах или само боб.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта, мисля да я пробвам в малко количество и ако вегетарианчето у дома я приеме - ще направя повече.

    ОтговорИзтриване
  3. :)) Веселина, рецептата за тази салата съществува и се върти твърде отдавна в Интернет с голям успех. Тази рецепта е направена точно на базата на известната рибна закуска и е адаптирана за ползване като зимнина. И като всяка много известна рецепта без реален автор, тя е отворена за всякакви промени, подобрявания или модификации.
    Благодаря за коментара!

    ОтговорИзтриване
  4. Лина, просто няма начин вегетарианчето да не я хареса... Прави, докато има хубави зеленчуци на пазара и не се притеснявай от смесването на боб с грах, тук върви чудесно...:)
    Благодаря ти за коментара!

    ОтговорИзтриване
  5. Марината добавя ли се към сместа от зеленчуци или се изхвърля? Имам в предвид в сместа само100мл. препържено олио ли ще има или слагаме и марината в която има още 500мл. олио?

    ОтговорИзтриване
  6. МаринатаТА се изхвърля принципно, тя служи единствено да поврят в нея морковите. А 100-те милилитра препържено олио е абсолютно достатъчно за 1 кг. боб, защото толкова мазнина е предостатъчно да омазни и овкуси салатата - зимнина.

    ОтговорИзтриване
  7. moje i bez prepyrjenoto olio

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може...:))
      Във всяка рецепта може без нещо... Въпрос изцяло на личен избор.
      Например, в шкембе-чорба може и без чесън с оцет, може и без лют пипер, даже може и без шкембе в нея... Ама дали това ще бъде шкембе-чорба, анонимни ми приятелю или приятелко???
      Когато се създава една рецепта, целта е да бъде балансирано вкусна, с букет от вкусове и аромати, които да я направят интересна вкусово и да се отличава от боклуците, с които "хранителната ни промишленост", с извинение, ни тъпче... Плюс това, да бъде и наистина хранителна... Атова, че "може" и без нещо, няма никакъв спор, може и без всичко... :)) ЛЮБО

      Изтриване

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens