1/2 кг. телешка (или смес 75:25) кайма,
600 гр. картофи,
450 гр. замразен спанак или половин кг. пресен изчистен спанак,
150 гр. сирене,
2 с.л. олио,
1/2 ч.л. черен пипер,
сол на вкус.
За поливката:
3 яйца,
3 с.л. брашно,
1 1/2 чаша пр.мляко.
Каймата се разбърква с чаша вода.
В подходящ съд се изсипва олиото, загрява се добре и се изсипва каймата.
Запържва се, докато побелее, при което се отделя съдържащата се в месото и добавена допълнително вода.
Ако каймата не е осолена предварително, добавя се сол и черен пипер.
Когато каймата побелее и отделената вода заври, се добавя замразеният спанак и се оставя да се размрази от получената пара.
Когато спанакът се отпусне, обърква се добре с каймата и още малко се позапържва (всъщност задушава).
По време на този процес се включва и фурната да загрява.
Сместа от каймата и спанака се изсипва в подходяща тавичка.
Обелват се 1/2 кг. картофи и се нарязват на кубчета.
Добавят се картофите и натрошеното сирене и всичко се обърква.
Брашното се обърква с разбитите яйца. Добавя се прясното мляко.
Доразбива се и поливката се излива върху сместа в тавичката.
Поставя се в загрятата до 220° фурна, по средата и се пече 25 мин.
Заедно с печенето, приготвянето на яденето отнема общо 45 мин.
Тук са събрани моите авторски кулинарни рецепти и технологии, както и някои хубави оригинални рецепти, с разрешението на авторите им, или указание за източника им.
Коментари и мнения
"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."
ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".
Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...
За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens