Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 септември 2010 г.

Автентичната гръцка мусака

Авторката е Maria от authentic-greek-recipes.com

Преди да започнете каквото и да било, трябва да знаете, че мусаката във всеки гръцки дом се прави на 3 етапа: подготвянето и нареждането на зеленчуците, сосът с месо и кремът бешамел. Първо се прави сосът с месо, после зеленчуците и накрая бешамелът.

Сос с месо
1 кг три пъти мляно говеждо
1 голям зрял ситно нарязан домат
1 голяма настъргана глава лук
4 ситно нарязани скилидки чесън
1/2 чаша червено вино
1/2 чаша кондензиран доматен сок
1/2 пълна чаена лъжичка риган
1 дафинов лист
2/3 чаша зехтин
2 чаши вода
сол и пипер

Налейте зехтина в тиган и го загрейте леко. Добавете каймата на трохи заедно с чесъна и лука. Разбърквайте, докато всичко придобие хубав златист цвят. Налейте виното и оставете да ври, докато виното се изпари. Добавете домата, ригана, дафиновия лист, солта и пипера и разбърквайте редовно, докато чакате домата да омекне. Налейте доматения сок, разбъркайте и оставете да се сгъсти. Накрая добавете водата и оставете на среден огън, докато каймата омекне, 2/3 от течността изври и сосът се сгъсти хубаво.

Докато се готви сосът, пригответе зеленчуците.  
2 големи, нарязани на филийки, патладжана
5-6 средни, обелени и нарязани на филийки, картофа
2 равни с.л. настъргано пикантно сирене Грюйер
леко растително масло за пържене
сол и пипер
1 с.л. зехтин

Нарежете патладжанитe на среднодебели филийки и ги натопете в солена вода за 1 час преди да зaпочнете соса, за да са готови навреме. Това премахва горчивината на кожата на патладжана и му помага да не поема толкова много олио, докато се пържи. Извадете филийките патладжан от водата, изцедете ги и ги подсушете с кърпа. Изпържете филийките картоф и ги изцедете върху кухненска хартия. Намажете тавата за мусака с лъжицата зехтин и наредете един пласт пържени картофи, като гледате да не оставяте празнини. Изпържете патладжана, изцедете върху кухненска хартия и поставете филийките върху слоя картофи. Поръсете със сол, пипер и 1 лъжица настъргано сирене.
Важно: За да не стане мусаката прекалено мазна, оберете излишната мазнина от соса с месо  и го добавете на равен слой върху слоя патладжани, наръсете го с втората лъжица настъргано сирене и пригответе бешамела.

Кремсос Бешамел
Това е една много стара рецепта, предавана от майка на дъщеря. Не се поддавайте на изкушението да я променяте, защото изключителното удоволствие, което ще изпитате, когато го опитате с мусаката, ще остави вкус в устата ви, който ще се мотае там поне още няколко дни.
2 добре разбити яйца
200 г масло
10 с.л. с връх брашно
5 с.л. захар
1/2 ч.л. канела на прах
3 - 4 равни с.л. много пикантно настъргано твърдо сирене
8 чаши студено мляко
6 бучки масло

Разтопете маслото в тенджера на слаб огън и добавете брашното при постоянно разбъркване с дървена лъжица докато брашното и маслото се смесят добре и заприличат на тесто. Бързо добавете 4 чаши мляко и продължавайте да разбърквате докато се получи гъст крем и когато започне да се сгъстява много, добавете останалото мляко и разбитите яйца (след млякото). Продължавайте да разбърквате, докато се получи хомогенен сос - може да ви бъдат необходими доста усилия. Ако имате бучки, използвайте миксер или пасатор.
Добавете захарта, разбъркайте я, после сол, пипер, канела и сиренето, и отново разбъркайте до получаване на гладък крем. Оставете да къкри на слаб огън още 2 мин. при постоянно разбъркване. Ако стане много гъст, добавете малко мляко или вода и разбъркайте добре, докато получите необходимата гъстота. Ако пък е много рядък, оставете го няколко минути и той ще се сгъсти, докато изстива.
Разпределете бешамела в равен пласт върху мусаката и добавете бучките масло по повърхността му на различни места. Изпечете мусаката в предварително загрята на 180° фурна за около 30 мин. или докато кремът тук-там се позачерви. Оставете мусаката да се поохлади, нарежете на порции и сервирайте.

ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕНЕ:  Запишете си отделно тази перфектна рецепта за Сос Бешамел - със сигурност ще ви потрябва при приготвянето на много ястия, най-малкото ще ви бъде изключително полезна, ако решите да правите лазаня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, коментирайте рецептите ми!
Sapiens