Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

17 септември 2010 г.

Салата от пресни домати със сос "Морне"

3-4 големи домата, цепнати съвсем леко накръст откъм долната част, се бланшират за 30 сек. във вряща вода, след което се потапят в леденостудена вода за 2-3 мин.
Люспата се обелва изключително лесно, в повечето случаи, при добре узрели домати, просто се смива.
Доматите се разрязват и почистват от семенната част.
Нарязват се на едри кубчета.
Заливат се със сос "Морне" и се поднасят украсени с клонка магданоз.

     За да бъда коректен и да не ви карам да търсите въпросния сос, винаги давам и моите варианти на рецептите за сос "Морне".
Забележка: Всъщност, основата на този много известен и приятен сос е сосът "Бешамел", към когото добавяме жълтъци, кашкавал и готварска сметана или мляко. Този нетривиален вариант на сос "Бешамел" е извънредно вкусен и може да се ползва към всякакви печени или варени меса, задушени зеленчуци или салати.

СОС "МОРНЕ"

ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.


СОС "МОРНЕ"- 2

ПРОДУКТИ:
30 г масло,
30 г брашно,
500 мл прясно мляко,
2 жълтъка,
100 г настърган грюйер, пармиджано или обикновен кашкавал,
на върха на ножа индийско орехче,
сол,
бял (черен) пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопяваме в подходящ съд и добавяме брашното.
Загряваме 1-2 мин, като разбъркваме. Сваляме съда от огъня и сипваме млякото като разбъркваме.
Връщаме на котлона и оставяме течността да заври на слаб огън, като продължаваме да разбиваме. Оставяме 3-4 мин., докато сосът се сгъсти. Сваляме от огъня, добавяме жълтъците и сиренето и разбъркваме добре. Посоляваме и поръсваме с бял пипер и индийско орехче.