Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

28 май 2011 г.

Салата от тиквички

1кг. средни тиквички (6 бр.)
3 с.л. зехтин
сокът от 1/2 лимон
щипка бял пипер
1 гл. чесън
настърган пармезан (твърд кашкавал)
1 вр. копър

сол на вкус 
Критерият за големината на тиквичките е 6 бр/кг
В голяма, дълбока тенджера сипваме 3 л. вода с 1 с.л. сол и я оставяме да заври.
Измиваме тиквичките и изрязваме само крайщата. Пускаме ги във врящата вода и варим 13 мин. от повторното завиране. Изваждаме тиквичките и веднага ги охлаждаме под студена течаща вода поне 15-20 мин. Може и в купа с вода и много лед в нея, става значително по-бързо.
Отцеждаме ги и ги подсушаваме. Тиквичките трябва да са напълно изстинали. Нарязваме ги на кубчета приблизително 2/2 см. или едри жулиени.
Посоляваме на вкус (при варенето не поемат сол), но се съобразяваме и със солта в дресинга. Правим дресинг от зехтина, разбит до побеляване с лимоновия сок, счуканите скилидки чесън, ситно нарязания копър, белия пипер и малка щипка сол, и заливаме с дресинга тиквичките.
Внимателно объркваме, поръсваме обилно с настъргания пармезан (или настърган на едрото ренде твърд кашкавал) и сервираме.
Салатата е много приятна и като салата, и като гарнитура, и като мезе.
Постна е, но спокойно може да се комбинира с варено и накъсано на дребно пилешко месо.

Салата с пилешко

Сваряваме в подсолена вода около 1/2 кг. пилешко месо (не коментирам точно какво, защото за салата това няма голямо значение) се го накъсваме на дребни парченца.
Може също и да се нареже с ножица.
Сваряваме с люспите 1 кг. картофи и, след като малко поизстинат, обелваме и нарязваме на кубчета.
Месото и картофите смесваме в подходящ съд.
Загряваме добре 2-3 с.л. олио или известно количество масло и, след сваляне от огъня, бързо разбъркваме в него 1 ч.л. червен пипер.
Количеството и вида на мазнината определяме изключително по вкус, аз съм дал само приблизителното количество.
Изсипваме "кавардисаната" с червения пипер мазнина върху месото и картофите и разбъркваме.
Счукваме 50 гр. орехови ядки на средно едро.
Нарязваме стрък праз, но на доста ситно. Празът посоляваме малко и подкиселяваме с малко лимонов сок, около 1/2 ч.л.
Орехите и празът добавяме към месото и картофите, и всичко подправяме със сол, бял пипер и много малко настъргано индийско орехче.
Поръсваме с 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз.
Добър апетит!

Идеи за салати

Прости, лесни, бързи и най-важното, вкусни. Ето няколко такива:
1.Зеле, моркови, копър, сол, оцет, олио или зехтин (по желание може да се добави и чесън).
2. Кисело зеле, куркума, орехово масло, червен пипер.
3. Спанак, портокал, чесън, зехтин, сол, лимонов сок.
4. Зелен боб, сварен така, че да не си загуби цвета и да е още хрупкав (сварява се 5-6 мин. и веднага се охлажда в леденостудена вода), оцет, чесън, сол, зехтин или просто растително масло.
5. Червени печени чушки (може и от буркан), магданоз, бяло саламурено сирене на малки кубчета, чесън, оцет, растително масло.
6. Изцедено или сгъстено кисело мляко, краставица, счукани орехи, сол, растително масло, чесън, копър.

Истинската гръцка салата

по материали от Интернет
Истинска гръцка салата по всички правила на салатното изкуство... Някой може да каже - какво пък толкова, обикновена салата...
Истинската гръцка салата е различна от това, което можете да консумирате в ресторант. Има си правила за приготовлението и, ако искате да поднесете гръцка салата, ще трябва да ги спазите. 
1. домати - червени, месести и сладки. Ако нямате такива домати - нама да има и гръцка салата!
2. краставици- обелени и нарязани на тънки резенчета.
3. лук - червен и сладък. Глава червен лук се разрязва на две, чак тогава се обелва от люспите и се слага в микровълновата за една минута. Така лукът придобива сладък вкус. Опитайте!
4. чушка - половин зелена чушка е достатъчна. Реже се на пръстени. В истинската гръцка салата чушката се използува като подправка, а не като основен компонент.
5. маслини - черни или кафяви, не много големи, с костилките. Мразя обезкостилени маслини.
6. риган - сушен или пресен, най-обикновен.
7. сирене - в никакъв случай не се употребява меко сирене. Трябва да е бяло, твърдо и солено. Ако е обезсолено, ще бъде меко и няма да може да се нареже на кубчета. И нашата гръцка салата няма да бъде красива!
8. оцет - тук вече е разрешена замяната. Вместо  с оцет, може да поднесете салатата с нарязан на четвъртинки лимон. Или лимонов сок от прясноизцеден лимон.
9. зехтин - разбира се,  единствено от най-хубавия и качествен студенопресован зехтин!

Вярно, обикновена салата, но приготвена с истински гръцки дух!
Е, това ми беше идеята за летните горещини. Какво по-хубаво от една чиния хубава гръцка салата и черен хляб за вечеря? И известно количество силно изстудено Узо...
Да ви е сладко!