Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

14 октомври 2010 г.

Зелен фасул с лучен сос и галета

ПРОДУКТИ:
1 буркан зелен фасул (около половин кг. несварен пресен зелен фасул)
4 големи глави лук
4 с.л. зехтин (олио)
1/2 вр. магданоз
2 с.л. галета
1 ч.л. сол
малко смлян бял пипер
1/2 с.л. оцет балсамико

ПРИГОТВЯНЕ: В 2 с.л. мазнина се задушават нарязаните лук и магданоз. В оригиналната рецепта се претрива през сито, но пасирането в блендер или с пасатор направо в тенджерата е къде по-съвременен начин.
Изсипва се в тенджерата при зеления фасул. Овкусява се със сол и смлян бял или черен пипер, добавя се вода колкото съвсем леко да го покрие и малко оцет.
Задушава се 15 до 20  мин. на среден огън под капак.
В останалата мазнина се запържва галетата. След като изстине, се добавя 1 с.л. настърган пармезан,  смачкана скилидка чесън с малко сол, разбърква се и се полива по малко всяка сервирана порция.

:)) Уверявам ви, ще се учудите на вкуса и ще си кажете, че сте изгубили ценни години от живота си, когато не сте консумирали зелен фасул...:)  Но такъв зелен фасул...:)

Вкусен и елементарен сос - супа

В 2 с.л. олио се запържват 3 с.л. брашно.
Прибавят се 3 с.л. настърган Пармезан и с запържва до златисто.
Разрежда се с пилешки бульон, може и от 2 кубчета.
Според това, до каква консистенция разредите брашното, ще получите или много вкусен сос, с който можете да поливате всякакви ястия, или много вкусна супа.
Накрая, преди да ползвате като сос или супа, поръсете със смлян бял пипер.
Вече, когато сте решили, че ще бъде супа, можете да добавите допълнително ситни парченца карфиол и броколи, шепа ситнонарязано зеле, настърган морков и съвсем накрая - с.л. ситно нарязан магданоз или копър. Ако някой от семейството обича, винаги можете да добавите и шепа ситно нарязан бекон, позапечен в микровълновата, за да се оттече част от мазнината му и да добие по-приятен аромат и вкус.
Разбира се, една такава супа винаги ще добие много по-привлекателен вкус, ако още докато ври добавите малка бучица масло.

Тексаска картофена салата за барбекю

В 2 с.л. олио запържваме 2 пълни с.л. брашно.
След като се позапържи достатъчно, се прибавят по 1/2 ч.ч. вода и винен оцет и 1 яйце.
Бърка се, докато стане на сос.
Предварително сварени картофи се нарязват на ситни кубчета, една глава лук също се нарязва на ситно и се добавя към картофите.
Овкусява се с малко смлян бял пипер, лют червен пипер и семена от целина.
Залива се със соса и се обърква.
Съвсем накрая се добавя и 1/2 ч.ч. ситно нарязан препържен бекон.
Оставя се да престои в хладилник поне 12 ч.
Много добра гарнитура към всякакви печени меса.
Комбинира се много добре с легендарното Чимичури, за което ще дам отделна рецепта и пространно обяснение.

Миш-маш в микровълнова печка

В дълбока чиния се натрошава 100 г. сирене е се загрява за 3 мин. на пълна мощност.
Върху разтопеното сирене се чукват 2 яйца и леко се разбъркват със сиренето.
Отново се загрява до коагулирането на белтъка.
Отгоре се нарязват на парченца 2 печени и обелени зелени или червени чушки, леко се посоляват и се поливат с малко олио.
Отново всичко се запича за 3 мин.

За любимите ни кучета

Както се казва, и кучето е човек...:))
И то има правото на вкусна и добре балансирана храна.
Ето ви две мои рецептаи, изпитани дълги години с безотказен успех.
Включително и при злояди кучета...:))


ДОБРЕ БАЛАНСИРАНА ХРАНА ЗА КУЧЕТА

ПРОДУКТИ:
за 1 доза

1 л. прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
4 пълни с.л. овесени ядки = 45 г.
2,5 с.л. булгур = 50 г.
2 с.л. ориз = 30 г.
1/4 ч.л. сол

1/4 ч.л. захар 

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Прясното мляко завира и се пресича с добавянето и разбъркването на киселото мляко и солта. Изплувалата отгоре извара се обира с решетъчна лъжица и се отделя.
В суроватката, която е около 680 г., се долива 1,5 л. гореща вода и се оставя да заври отново.
Добавят се останалите продукти, връща се обратно и добре намачканата извара.
Ври на 4-та степен на котлона 10 мин и още 20 мин на 3-та степен, при отворен капак, защото има твърде противния навик да се опитва да кипи.


Още една изпитана рецепта.

Кучешка храна "Чери"
3 л. бульон от сърца, черен дроб, далак и др., парченца месо с кокалчета, завира заедно с нарязаните парченца месо в него. Субпродуктите са произволно количество и вид, но теглото им е между килограм и два.
Най-напред се варят само субпродуктите. След като се сварят, се изваждат, нарязват се на кубчета и се връщат обратно в бульона. Завира отново. Общ обем с месото в него 3 л.
Добавяме 150 г. ориз. След 10 мин. добавяме 2 пакета кубчета "Витабел"- соев продукт (всъщност, чист протеин). Варим 20 мин.
Отделно запържваме 1 гл. лук в 2 с.л. олио и 1/2 ч.л. сол. и добавяме към врящата храна.
Оставяме да изстине и разпределяме в 10 пликчета по 360 г., което прави десет порции храна.
Взависимост от количеството месо и субпродукти, пакетчетата могат да бъдат и повече.
Но аз съм определил, че 360 г. са еднократна доза за достатъчно голямо куче, около десетина килограма.
За по-тежки и големи кучета, просто завишете дозата, но не двойно, защото тази храна е силна и калорична и може лесно да ги прехраните, особено ако са на възраст.
Може да се редуват двата вида храни за още по-балансирано хранене.
Забележка: Винаги се съобразявайте с големината на кучето си. Моите рецепти са съобразени със средноголямо куче - около 10-12 кг. За по-големи или по-малки, просто редуцирайте количествата храна, която им давате.