Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

27 февруари 2011 г.

Тиквички, панирани в лек кляр

Тази рецепта направих като подарък на моята добра приятелка от Гърция Жани.
С нейно разрешение я публикувам в блога.
ПАНИРОВКА:
4 ч.л. нишесте
2 ч.л. брашно
сол - 1/2 ч.л.
бял пелин - до консистенция
захар - 1/2 ч.л.

1/4 ч.л. вейдзин

ПРОДУКТИ:
500 г. тиквички
4 с.л. олио
1 с.л. сусамово олио

Избирате съвършено млади тиквички и, без да ги белите, ги нарязвате най-напред надлъжно на среднотънки ивици (със страна примерно 6-7 мм.), а след това на жулиени от 3-4 до 5 см.
Посолявате ги леко и оставяте да се отдели сок, както при патладжаните.
След това ги промивате и подсушавате.
Правите си панировката, т.е.,кляра, като смесвате сухите съставки и разреждате до необходимата консистенция с пелина. Ако нямате под ръка пелин, разреждате с обикновено бяло вино или бира. Накрая, изцяло по желание, добавяте 1 ч.л. соев сос и 1 ч.л. оцет балсамико. Не съм ги включил в рецептата, защото оцветяват кляра, независимо, че така става много по-ароматен и вкусен. Клярът трябва да бъде с консистенцията на рядка боза.
ВАЖНО: Преди да потопите тиквичките в кляра, ги напудряте с малко брашно.
Потапяте на порции нарязаните тиквички в кляра и ги изпържвате в малко количество силнозагрято олио, в което сме добавили малко сусамово олио.
Разбира се, най-добре е да използвате уок и газов котлон.

Панирани зеленчуци по китайски в лек кляр

Тази изключително вкусна комбинация от зеленчуци става с
ПРОДУКТИ:
200 г. тиквички,
100 г. моркови на много тънки жулиени,
200 г. зелени чушки на ивици,
100 г. гъби на ивици,
200 г. зелен фасул и
200 г. лук, нарязан на средни кръгчета, след това на две или три части.


За тази доза е подходяща следната
ПАНИРОВКА:
4 с.л. нишесте
3 с.л. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. тъмен соев сос
1/2 ч.л. тъмен оцет балсамико

1/2 ч.л. вейдзин
бял пелин или бира до необходимата консистенция


Правите си панировката, т.е.,кляра, като смесвате сухите съставки и разреждате до необходимата консистенция с пелина. Накрая добавяте соевия сос и оцета балсамико. Клярът трябва да бъде с консистенцията на рядка боза.
Потапяте на порции нарязаните на по-тънки или по-едри жулиени зеленчуци в кляра и ги изпържвате в малко количество силнозагрято олио, в което сме добавили малко сусамово олио.
Разбира се, най-добре е да използвате уок и газов котлон.