Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

22 август 2015 г.

Фантастични пържени кюфтета от моркови

ПРОДУКТИ:
1 кг. моркови
750 г. лук
500 г. картофи
10 яйца
150 г.  кашкавал (това количество е оптималното, но може и повече)
6 с. л.  брашно (препълнени)
5 ч. л.  сол
2 ч. л.  червен пипер
2 ч. л.  смлян черен пипер
3 ч. л.  гранулиран чесън
4 с. л.  олио
50 г.    целина
2 вр.   магданоз
около 200 мл. олио за пърженето

Интересното в тази рецепта е, че се използва пулпът след изстискване на моркови за сок със сокоизстисквачка, който принципно се изхвърля като отпадък. Този пулп е изключително ценен диетичен продукт, защото съдържа всичко полезно от моркова -  фибри (целулоза) , каротин, въглехидрати и недоизцеден сок.
Към 1 кг. от този пулп добавих последователно: 750 г. лук -  почистен, обелен и нарязан на ситно (използвах ренде Бьорнер),  500 г. картофи - измити, обелени  и настъргани на средно ренде, 150 г. настърган кашкавал (видът не е от съществено значение, количеството е според хигиенните ви представи...),  настърганата на ситно целина,  нарязаният на ситно магданоз,  яйцата,  олиото и подправките. Сместа се измесва като кайма,  до хомогенност, и се оставя за 15 мин.,  за да се обменят ароматите. През това време се отделя течност, която основно съдържа част от морковения сок,  картофен сок и разбитите яйца. Тя е много ценна съставка, затова в никакъв случай не я изхвърляйте. Върху цялата смес поръсваме 6 препълнени с. л.  брашно и измесваме отново сместа. Независимо от добавеното брашно, сместа е относително сочна,  но така трябва да бъде.
В подходящ съд загряваме олио, около 1 пръст. Използвам случая да спомена, че тези кюфтета, близо 2,5 кг. като смес,  за мое най-голямо учудване, поеха смешно малко количество олио при пърженето.
Оттук нататък вече се изисква по-голямо майсторство на ръката, защото сместа,  въпреки добавеното брашно,  е твърде сочна и оформянето на такива кюфтета е по-трудно и изисква опит. Кюфтетата не трябва да бъдат дебели,  за да се изпържат правилно и равномерно, без да останат полусурови в средата. Оптималната дебелина е около 1 см. Диаметърът им също не трябва да е много голям,  за да не се разтрошат при поставянето им в тигана. Критичният момент е до поставянето в тигана,  след 4-5 минути пържене,  кюфтето се стяга и с него се работи много лесно. Пържат се на трета степен (от 4) на котлона, като се обръщат често. За да бъдат идеално изпържени, трябва да изглеждат малко препържени. Изваждат се върху хартиени салфетки, които да попият излишната мазнина. За начинаещите - има един трик за проверка на степента на изпържване на всякакъв вид кюфтета - с гърба на вилицата притискваме леко кюфтето,  недоизпърженото е меко, според степента на втвърдяване при натиск, определяме и степента на изпържване.
Кюфтетата наистина са фантастично вкусни,  на вкус изглеждат като че ли са с кайма (такъв ефект има комбинацията морков плюс яйца),  топли са чудесни,  но истинския си невероятен вкус и аромат добиват след като добре изстинат.