Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

12 януари 2011 г.

Елегантно ядене от тиквички с ориз и сирене Халуми

Тиквички с ориз, праз, домати, яйца и сирене Халуми

ПРОДУКТИ:
800 г. средни тиквички
1 чаша ориз (аз използвам или Жасминов, или Басмати)
1 голям домат (може и от консерва)
1 стрък праз
1,5 ч.л. подправка МАГИ - "10 зеленчука" (или 1 ч.л. сол)
1/2 ч.л. бял пипер
1 малко зърно бахар
3 с.л. зехтин
3 твърдосварени яйца
225 г. сирене Халуми (не се чудете, толкова е стандартната опаковка...)
половин връзка копър или 1/2 ч.л. сушен копър

Забележка: 1. Не слагайте повече от подправката или сол, защото сиренето Халуми е доста солено.
2. Сиренето Халуми можете да поставите в яденето още съвсем в началото на готвенето, при задушаването на праза, само нарязано на кубчета. Разбира се, ароматът и вкусът няма да бъдат същите...
3. С изключение на задушаването на праза, яденето не се разбърква, единствено тенджерата може да се раздрусва странично.

Загряваме леко 1 с.л. от зехтина и добавяме в него нарязаният на много ситно праз. Задушаваме под капак 5 мин. и наливаме половин чаша вода. Задушаваме още 5 мин.
Нарязваме тиквичките на дребни кубчета (необелени, ако са много пресни), добавяме ги при праза, поръсваме с белия пипер, добавяме зрънцето бахар, леко спукано, но не и разтрошено.
Задушаваме още 5 мин. под капак, без да разбъркваме.
Добавяме нарязания на кубчета голям пресен домат (или накълцаните около кафена чашка домати от консерва).
Отново не разбъркваме, а само раздрусваме тенджерата.
Яйцата обелваме, внимателно отделяме жълтъците и нарязваме белтъците на кубчета.
Нарязваме сиренето халуми на пластинки около сантиметър. Запичаме пластинките на тефлонов тиган без мазнина до зачервяване от двете страни, оставяме да поизстинат и ги нарязваме на кубчета.
Промиваме до светло ориза и, заедно с белтъците и кубчетата запечено сирене, го добавяме при тиквичките.
Наливаме 3 чаши гореща вода, с разтворената в нея подправка или сол, добавяме и останалите 2 с.л. зехтин, раздрусваме тенджерата и оставяме да заври.
Ври 12 мин. на силен огън, изключваме котлона и оставяме да поеме температурата още 10 мин.
Поставяме под капака няколко слоя домакинска хартия, поръсваме ориза с копъра и захлупваме така, докато изстине на остатъчната температура.
Добре е копърът да бъде или предварително леко осолен, или объркан с 1 счукана с малко сол скилидка чесън, или да се добави към него освен солта и съвсем малко гранулиран сушен чесън (не на прах!), който по-добре се съчетава с копъра.
При сервирането, върху порцията поставяме резенче жълтък, поръсено с малко черен пипер.