Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

30 септември 2011 г.

Консервиране на риба

Обединих двете си рецепти в една, за да се ползват по-лесно. Между двете рецепти, колкото и да си приличат външно, има много голяма и принципна разлика.
И двете рецепти можете да считате за универсални, защото могат да бъдат изпълнени (особено втората) с всякакъв вид морска или речна риба. При речната риба просто трябва много повече да внимавате, защото омеква твърде бързо при термичната обработка.
Ако искате да получите прекрасния вкус, който получих аз, много ви моля да не променяте абсолютно нищо в рецептите. Имам предвид наличието на чимен в рецептата, не го спестявайте в никакъв случай, защото той е в основата на изящния вкус на цялата консерва.
Всъщност, правете каквото искате, за да адаптирате рецептите към своя вкус, но всяко отклонение от оригиналните рецепти ще бъде изцяло на ваша отговорност.

СКУМРИЯ
Рибата
Почистваме от вътрешностите 6 големи скумрии и сваляме кожата. Нарязваме на парчета с дебелина 3-4 см. Посоляваме и оставяме да престоят на хладно за 1-2 часа.
След това попарваме с вряла вода и веднага отцеждаме. 
Сосът
1/2 кг. камби
2-3 кисели ябълки
2-3 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар
1/4 ч.л. чимен на прах
1 с.л. ябълков пектин на прах
1 ч.ч. сварен и отцеден боб
1 ч.ч. ситно нарязани кисели краставички
4 големи домата
1/3 чаша олио
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. много ситно смлян бял пипер

Почистените и нарязани на дребни парчета камби (може и месеста есенна червена капия) и ябълки поръсваме и объркваме със солта и захарта. Оставяме така да престоят 1 час, след което поръсваме с лимоновия сок и отново объркваме.
Поръсваме с пектина и белия пипер, и объркваме добре. Настъргваме доматите и ги добавяме към сместа, заедно с нарязаните краставички и боба. Объркваме внимателно заради боба.
В леко загрятото олио добавяме лютия червен пипер, разбъркваме и изсипваме в сместа. Отново объркваме внимателно (за да не разтрошим боба) соса.
Редим в буркани - на дъното от соса, риба, и така до 2 пръста под ръба на буркана.
Стерилизираме час и половина.
Тази консерва е изключително трайна. Става и с друга по-едра и стегната морска риба.

КОПЪРКА
1,5 кг. копърка (шпроти, дребен сафрид, друга дребна риба, може и речна)
10 големи домата
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
сокът от 1 лимон
настърганата кора от лимона
50 мл. винен оцет 6°
1/3 чаша олио
черен пипер на зърна
1 с.л. ябълков пектин на прах
1/4 ч.л. чимен на прах
1 чаша сварен и отцеден боб
1 чаша ситно нарязани кисели краставички

Почистваме от вътрешности рибата и я измиваме добре (копърката може да не я почистваме).
Настъргваме доматите и посоляваме със солта и захарта. Добавяме олиото, лимоновия сок и настърганата кора, оцета, черния пипер и 150 мл. вода.
В емайлирана тенджера редим на редове от рибата и соса и варим на слаб огън (едва да къкри), докато се посгъсти. Добавяме разтворения в малко вода до рядка каша пектин и изключително внимателно объркваме, за да не разтрошим рибата.
Редим в бурканите от сварения боб, смесен с киселите краставички, рибената смес, после пак боб и така до 2 пръста под ръба на буркана.
Стерилизираме 1,5 часа.
Тази рецепта може да бъде изпълнена с абсолютно всякаква морска или речна риба.
ВАЖЕН СЪВЕТ: При всяка от рецептите с голям успех като пълнеж би могло  да се използва салатата-зимнина "Ропотамо".

Малиново вино

Продукти:
1 кг. малини
1 кг. захар
3 л. вода
Малините се посипват със захарта и се оставят за 24 часа. Заливат се с водата и всичко се разбърква. Оставя се 7 дни без да се бърка, след което 2 седмици се разбърква по един път на ден. Прецежда се и се налива в бутилки.
За газиране във всяка бутилка поставяме (по желание) по едно оризово зърно.