Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

17 септември 2016 г.

Телешко паприкаш във фюжън стил

Яденето е много лесно за приготвяне и изключително вкусно.

ПРОДУКТИ:
- телешко на едри хапки
- 1 голяма глава лук, тип "Каба"
- 1 буркан печени белени червени капии
- 600 г картофи
- 1/2 ч.ч. ориз (аз ползвам дългозърнест Басмати)

ПОДПРАВКИ:
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 стрък целина или 6-7 кубчета
- 2 ч.л. сол
- 3 ч.л. подправка MAGGI- 10 зеленчука 
- 1/2 ч.л. прясносмлян черен пипер
- 2 ч.л. гранулиран чесън
- 6 с.л. олио

1. Нарязваме месото на едри кубчета (със страна около 3-4 см) и го поставяме в тенджера под налягане. Заливаме с вода 1,5 л вода, добавяме стрък целина на едро, затваряме и варим най-напред на 4 степен до леко съскане, след това на 1 степен за 1 ч. До влагането на месото го оставяме в бульона, а бульона пазим, защото ще ни трябва за яденето.
2. В тенджерата, в която ще готвим яденето, около 4 л., наливаме 3 с.л. от олиото, загряваме го добре и пържим от всички страни отцеденото и подсушено с домакинска хартия месо. Изваждаме месото и в мазнината  запържваме под капак обеления и нарязан на доста едро лук. Задушаваме до омекване.
3. Чушките от буркана, промити и подсушени, доколкото е възможно, поставяме в малка тавичка, поливаме с другите 3 с.л. олио и печем в загрята до 180 градуса фурна до изпаряване на цялата влага от тях и леко запичане. Периодически разбъркваме, за да не прегорят отгоре. Веднага след като ги извадим от фурната, поръсваме с 2 пълни ч.л. червен пипер и разбъркваме.
4. Слагаме отново тенджерата с лука да се загрее, добавяме месото и позапечените чушки, наливаме бульона плюс още 1 ч.ч. гореща вода. Оставяме на 4 ст. да заври и добавяме картофите, нарязани на по-големи от средни кубчета. Завира отново и ври 15 мин. Добавяме подправките: още малко целина, 2 ч.л. сол, 3 ч.л. подправка MAGGI, 1/2 ч.л. прясносмлян черен пипер, 2 ч.л. гранулиран чесън и ориза. Завира отново на 4 ст., намаляваме на 1 ст. и варим под капак около 15 мин като периодически разбъркваме внимателно.Сваляме от огъня и оставяме под капак още поне 30 мин.