Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

27 май 2011 г.

Богата на протеини пролетна салата (и засукана...)

Поискаха от мене хубава пролетна салата, "но по-засукана"... Ето ви една такава.
Салатата е много щателно балансирана по отношение на протеини, въглехидрати и мазнини и спокойно може да се ползва като хранене в Зоната.
За пръв път нарушавам принципите си и няма да дам (съвсем умишлено) количество на продуктите.
Ще подходя по друг начин към рецептата, защото считам, че всеки може и трябва да проявява нюх, изобретателност и комбинативност при готвенето.
Винаги съм смятал, че готвенето е особен вид интелектуално творчество, вид изкуство.
Всъщност, това е едно богато пролетно ястие, маскирано като салата...:))

1. Едно филе пилешко бяло месо (половината от т.н."пеперуда") запичаме в предварително силно загрята фурна или микровълнова за кратко време, за да остане сочно.
Нарязваме го на кубчета-хапки или на жулиени. На жулиени определено е по-атрактивно.
Една скилидка чесън стриваме на гладка кашичка с 1/2 ч.л. сол.
Настъргваме цедрата (жълтата част от кората) от един лимон.
Смесваме чесновата кашичка с цедрата и объркваме с нарязаното пилешко месо.
Овкусените пилешки хапки овалваме обилно в настърган пармезан.
2. В тефлонов тиган с 1-2 капки зехтин (олио) изпържваме 5 белтъка като омлет. Когато белтъкът се стегне добре и поизстине достатъчно, го накъсваме (не нарязваме) на произволни парчета.
3. Нарязваме на кубчета 3 филии хляб, посоляваме леко и в суха тавичка ги запичаме в средна фурна до сухарчета. Периодически разбъркваме, за да не загорят. Може да използваме и готови крутони, сега има с много добро качество и различни аромати. Тук биха подхождали без определен аромат.
4. Измиваме, почистваме и нарязваме зеленчуците:
шепа пресен спанак - на ситно
бяла маруля -
накъсана
пресни листа от репичка -
на ситно
връзка магданоз -
на ситно
пресни тиквички -
на кубчета
пресни печурки -
начупени на ръка
пресен лук -
на средни парчета
1 стрък пресен чесън -
на средни парчета
1 кисела ябълка -
на кубчета
1 обелен лимон -
на кубчета
5. Така подготвените зеленчуци объркваме със зехтин (олио), поливаме със сокът от половин лимон, отново объркваме и чак тогава посоляваме (овкусяването трябва да стане точно в този порядък, за да не ви плувне салатата в сок след пет минути...).
6. Нарязваме кашкавал на кубчета.
7. На сух тиган препичаме малка шепа белени тиквени семки и, след като изстинат, ги смиламе леко в блендер с добавката на малка щипка сол, която много помага да не станат семките на олио.
8. Пилешките хапки смесваме с кашкавала на кубчета и парчетата белтък.
На дъното на купата за сервиране поставяме хапките хляб (ако много обичате чесън и нямате нищо против, сега е моментът да добавите допълнително ситно нарязани още няколко скилидки), върху тях изсипваме месото с кашкавала и всичко покриваме със зеленчуците.
При сервиране поръсваме със запечените и смлени тиквени семки.
Надявам се, че тази салата много ще ви хареса и ще чакам отзиви. :))