Как да си препечем по-голямо количество брашно, без да си утрепем повече от час висене пред котлона?
Препечено брашно
Всички, които са препичали брашно на сух тиган, особено по-голямо количество, са наясно, че това е мудна и досадна, доста пипкава работа. При това изисква висене пред котлона около час, непрекъснато бъркане и голямо внимание, особено към края, защото просто за секунди брашното прегаря.
Цялата тази "прекрасна" картина, в повечето случаи отблъсква и най-запалените и съвестни готвачи.
Домакините или запичат на сух тиган толкова, колкото им трябва за момента, или просто слагат сурово брашно, въпреки, че са съвсем наясно, че с препечено манджата само ще спечели вкусово. По тази причина, всички умни съвети, които от години се опитвам да давам, на практика остават без покритие.
Обаче, добре известно е, че аз лесно не се предавам...
Сега ще ви науча как да си препечете голямо количество брашно само за общо 9 мин., т.е. на два пъти по 2 мин. и на три пъти по 1,5 мин. плюс 30 сек. за подготовка...
И така, вземате една широка и доста дълбока чиния, примерно, супена, но по-голяма и с по-високи ръбове. Изсипвате вътре 5-6 яко препълнени с.л. брашно и внимателно, на равномерен пласт, го разпределяте по дъното и стените на чинията.
Слагате чинията в микровълновата фурна и нагласяте мощността на 50%, а времето на 2 мин.
ЗАБЕЛЕЖКА: Моята фурна е 800W и тези данни важат изключително за нея, за по-мощни или по-маломощни фурни, вземете тези данни ориентировъчно, докато на практика определите най-добрите за вас.
Включвате фурната и изчаквате двете минути, изваждате чинията и разбърквате брашното от стените навътре, като при това остъргвате от стените и дъното един малък слой, който се е запекъл.
Това става, защото, без да се вижда, във всяко брашно присъства определено количество влага. В случая, тази влага, свързана с брашното, вече реагира като тесто и се запича...
Но, това, с остъргването, е само първият и отчасти вторият път.
Прибирате навътре от стените, към центъра, брашното, като едновременно остъргвате и мачкате брашното с лъжицата, за да се хомогенизира добре.
Слагате чинията за вторите 2 минути, изчаквате и отново извършвате горната процедура.
Останалите 3 пъти времето е по 1,5 мин.
Изваждате чинията след последното запичане, отново разбърквате и изравнявате на възможно по-равен слой брашното и го оставяте до пълното му изстиване.
След това, гордо и величествено, си го пресипвате в буркан с херметичен капак и си го ползвате дълго време.
Разбира се, това са само 5-6 препълнени с.л., направете си още един-два пъти този 8,5 минутен "труд" и си препечете поне 600 г. брашно, което ще ви стигне поне за година.
И не забравяйте мислено да ми благодарите. :)
Приемам и въздушни целувки... :)
P.S. Ако това решение на въпроса беше в научната или техническата сфера, като нищо щях да получа Нобелова премия... Ама го казвам само от излишна и прекалена скромност... ;-)
Препечено брашно
Всички, които са препичали брашно на сух тиган, особено по-голямо количество, са наясно, че това е мудна и досадна, доста пипкава работа. При това изисква висене пред котлона около час, непрекъснато бъркане и голямо внимание, особено към края, защото просто за секунди брашното прегаря.
Цялата тази "прекрасна" картина, в повечето случаи отблъсква и най-запалените и съвестни готвачи.
Домакините или запичат на сух тиган толкова, колкото им трябва за момента, или просто слагат сурово брашно, въпреки, че са съвсем наясно, че с препечено манджата само ще спечели вкусово. По тази причина, всички умни съвети, които от години се опитвам да давам, на практика остават без покритие.
Обаче, добре известно е, че аз лесно не се предавам...
Сега ще ви науча как да си препечете голямо количество брашно само за общо 9 мин., т.е. на два пъти по 2 мин. и на три пъти по 1,5 мин. плюс 30 сек. за подготовка...
И така, вземате една широка и доста дълбока чиния, примерно, супена, но по-голяма и с по-високи ръбове. Изсипвате вътре 5-6 яко препълнени с.л. брашно и внимателно, на равномерен пласт, го разпределяте по дъното и стените на чинията.
Слагате чинията в микровълновата фурна и нагласяте мощността на 50%, а времето на 2 мин.
ЗАБЕЛЕЖКА: Моята фурна е 800W и тези данни важат изключително за нея, за по-мощни или по-маломощни фурни, вземете тези данни ориентировъчно, докато на практика определите най-добрите за вас.
Включвате фурната и изчаквате двете минути, изваждате чинията и разбърквате брашното от стените навътре, като при това остъргвате от стените и дъното един малък слой, който се е запекъл.
Това става, защото, без да се вижда, във всяко брашно присъства определено количество влага. В случая, тази влага, свързана с брашното, вече реагира като тесто и се запича...
Но, това, с остъргването, е само първият и отчасти вторият път.
Прибирате навътре от стените, към центъра, брашното, като едновременно остъргвате и мачкате брашното с лъжицата, за да се хомогенизира добре.
Слагате чинията за вторите 2 минути, изчаквате и отново извършвате горната процедура.
Останалите 3 пъти времето е по 1,5 мин.
Изваждате чинията след последното запичане, отново разбърквате и изравнявате на възможно по-равен слой брашното и го оставяте до пълното му изстиване.
След това, гордо и величествено, си го пресипвате в буркан с херметичен капак и си го ползвате дълго време.
Разбира се, това са само 5-6 препълнени с.л., направете си още един-два пъти този 8,5 минутен "труд" и си препечете поне 600 г. брашно, което ще ви стигне поне за година.
И не забравяйте мислено да ми благодарите. :)
Приемам и въздушни целувки... :)
P.S. Ако това решение на въпроса беше в научната или техническата сфера, като нищо щях да получа Нобелова премия... Ама го казвам само от излишна и прекалена скромност... ;-)