Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 декември 2010 г.

Ябълкови понички

След стандартното за повечето българи преяждане по Коледа и новогодишните празници, тази рецепта ще ви дойде "като балсам на рана", както се казва...
Рецептата е много проста, но ефектна, ще ви хареса.

ПРОДУКТИ:
4 средни ябълки
2 яйца
170 г. пресято бяло брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 с.л. разтопено краве масло
4 с.л. бира
20 г. почистен шамфастък
(при възможност и желание, и 3 изпечени и обелени кестена)
1 ч.л. хубав коняк
1 ч.л. прясноизцеден лимонов сок
мазнина за пържене
пудра захар
една идея смляна канела


Вземат се ябълки под среден размер, сортът не е от голямо значение, но изберете такива, които не са сипкави, за да не се трошат като ги нарязвате и отделяте средната част. Добре е да бъдат ароматни.
Обелваме ги, нарязваме на филийки около 5-6 мм. и избождаме средната, семенна част с подходящо приспособление.
Смесваме лимоновия сок с коняка и ч.л. захар и с тази смес намазваме (ха-ха, с пръстче, с пръстче...) всяко резенче отвсякъде, за да не потъмнее и да се ароматизира.
Почистваме шамфастъка, евентуално и кестените и всичко смиламе грубо. Да се усещат парченцата.
Пресяваме си брашното заедно със солта.
Отделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците разбиваме на хубава пяна.
Жълтъците разбиваме със захарта и към тях прибавяме постепенно бирата, смлените шамфастък и кестени, и разтопеното (но поизстинало!) много качествено краве масло.
Към жълтъчната маса постепенно добавяме пресятото брашно.
Понеже целта е да се получи доста гъста паста, не се ръководете от количеството на брашното, което съм дал, а преценявайте по усет.
Накрая, с внимателно разбъркване, добавете разбитите белтъци.
Оставяме да престои половин час в хладилника, докато си направим и изпием едно хубаво кафе, разбира се, с няколко глътки от коняка... :)
Трябва да се получи средногъста смес, в която да може да се топят ябълките.
Възможен е и вариантът, при който правим сравнително твърдо тесто и запечатваме ябълките между два пласта, но това е по-муден и нетехнологичен вариант.
Загряваме мазнината за пържене.
Тук отварям една скоба - аз категорично избягвам пърженето от години, но при такива случаи използвам смес от качествено олио и масло, приблизително 1:1 и загрявам мазнината до 170°. Повярвайте ми, това не са капризи...
Пържим до леко порозовяване, изваждаме върху няколко пласта домакинска хартия, поръсваме обилно с пудра захар, смесена с нищожно количество канела, толкова малко, че едва-едва да се усеща нюансът на аромата. Примерно, това е съвсем на върха на ножа...
Оставяме добре да изстинат и едва тогава подреждаме в подходящ съд, върху салфетка.
Да ви е сладко!