И нещо много важно - независимо от драматичния си състав, тази саламура не вреди на хора с гастрити, язви и колити, защото всички целулозни люспи се отстраняват предварително. А точно те дразнят стомаха.
Ето и малко подробности за мераклии.
ПРОДУКТИ:
за 1 литър вода
1 и 1/2 с.л. (33 г.) сол
2 с.л. (32 мл.) винен оцет
7 речни рибки
2 речни рака
2 зрели домата
3-4 препечени сухи люти чушлета
5 скилидки чесън
по половин връзка магданоз и копър
Приготвянето:
Всичко трябва да става едновременно.
Най-напред изпичаме добре доматите, обелваме ги, намачкваме ги и ги заливаме с малко от подсолената вряла вода. Връщаме доматите в тенджерата.
Докато водата отново завира, изпичаме рибките (става и с пържени), раците и лютите чушлета.Изпечените рибки и раци, направо от огъня, хвърляме във врящата вода (трябва да цвръкнат....). Изпечените люти чушлета счукваме в дървена гаванка и изсипваме във врящата чорба. В същата гаванка, заедно с четвърт ч.л. сол, счукваме и скилидките чесън. Остъргваме счукания чесън с лъжица и добавяме в чорбата.
Последно добавяме оцета и сваляме от огъня. Едва след това добавяме нарязаните магданоз и копър. Зелените подправки не се варят - губят аромата си.
Саламурата е готова.
Ракията е изстудена и сложена на масата.