Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

12 октомври 2010 г.

Много вкусна пикантна лютеница

ПРОДУКТИ:
7 кг. узрели домати
2 кг. червени чушки
2 кг. патладжани
100 г. зелени люти чушлета
2 чаши олио
2 дафинови листа
5 зърна бахар
10-15 зърна черен пипер
1 гл. чесън
1 вр. магданоз
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязаните на едро домати смиламе на машинка за месо или пасираме с пасатор, заедно с лютите чушлета.
Варим се в широк съд, докато останат наполовина. Добавяме едната чаша олио, обеленият чесън, както и начуканите дафинови листа, бахар и черен пипер, поставени в бохчичка от марля, за да може лесно да се "евакуират" впоследствие.
Обелените и нарязани на кубчета патладжани, посолени, престояли 15 мин. и отцедени, задушаваме в другата чаша олио, докато омекнат.
Изпечените, обелени и почистени пиперки нарязваме на едро.
Патладжаните и чушките добавяме към доматения сос и посоляваме.
Варим, като бъркаме непрекъснато, докато остане почти на мазнина.
Прибавяме ситнонарязания магданоз, разбъркваме и сваляме от огъня.
Лютеницата се насипва гореща в затоплени бурканчета и се затваря с винтови капачки. Обръща се, докато изстине.
Може да се стерилизира 5 мин. от завиране на водата, но това е излишно презастраховане.

Салата от патладжани - зимнина

ПРОДУКТИ:
5 кг. патладжани
750 мл. олио
400 г. сол (само за поръсване)
1,5 л. оцет 6°
1,5 л. вода
10 гл. чесън
2 вр. магданоз
черен пипер на зърна на вкус
Заб. В маринатата няма сол! Разчита се на поемането при престояването със солта.

ПРИГОТВЯНЕ:
Олиото се препържва, т.е., загрява се с пуснато залче хляб в него. Когато залчето стане тъмнозлатисто, сваляме олиото и го оставяме да изстине.
Патладжаните се нарязват на кръгчета, дебели от 1,5 до 2 см., посоляват се и се оставят под наклон 15 мин., за да отделят горчивия сок. Сокът се изхвърля.
Патладжаните може да се нарежат и на средни (колкото стандартно кубче мая) кубчета, но от опит съм установил, че на резени по-добре се подреждат в буркана и по-добре стоят при сервиране.
В достатъчно голяма тенджера се смесват равни количества оцет 6° и вода, в случая по 1,5 л., добавят се патладжаните, загрява се постепенно до кипване и се отброяват точно 18 мин.
Ако ме запитате защо пък точно 18 мин, просто няма да мога да ви отговоря, но съм правил експерименти и времето е абсолютно точно, при 19 мин. омекват и се разкашкват, а при 17 мин. са още хрупкави.

Тенджерата се сваля от огъня и се оставя да поизстине, след което се изваждат патладжаните в гевгироподобен съд, оставят се да се поотцедят и се редят в буркани, като между тях поставяме резенчета чесън, нарязан магданоз и зърна черен пипер.
Всеки ред се залива с по малко от загрятото и изстинало олио.
Не се стерилизира по принцип.
Всъщност, може и да се стерилизира 10 мин., което ще осигури съхранението, но вкусът на нестерилизираните патладжани е по-добър.
Готови са за консумация след 3-4 дни.

Пълнени камби - зимнина за фризер

Камби - 40 бр. едри

Смес за пълненето им: 
1 кг. моркови
7 гл. лук
10 домата
500 г. кашкавал
45 ч.л. ориз (в ч.л., защото се спазва традицията  "по 1 ч.л. за камба плюс 5 ч.л. за цялата смес")
15 яйца
1 ч.ч. олио 
сол
черен пипер
червен пипер
2 вр. магданоз

Приготвяне:
Леко се задушава лукът, прибавят се настърганите или нарязани на много ситни кубчета моркови, настърганите домати, ориза и подправките.
Задушаваме 5 мин., за да набъбне леко оризът и прибавяме яйцата и кашкавала, също нарязан на ситни кубчета или настърган на едро ренде.
Камбите, леко цепнати на дъното, се пълнят със сместа, подреждат се в тавичка, налива се 1 пръст вода и се пекат на фурна за 20 мин.
След изстиване се поставят в пликчета и се замразяват във фризера.
Разбира се, могат да се подредят и в буркан, да се затворят с капачка и да се стерилизират 5 мин., но  обемът им е голям и трудно ще се поберат в обикновен буркан.
Затова и идеята е за съхраняване във фризер.