Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 октомври 2010 г.

Универсална рецепта за свръхбърза туршия от всякакъв вид зеленчуци

 Какъвто и да е вид зеленчук или произволно подбрана смес от зеленчуци, нарязани на едро, се залива със заливка със следния състав и пропорции:
на 1 л. вода се добавят 400 мл.силен винен оцет, 160 г. захар и 25 г. сол.
Това е "модулът", по него можете да си направите разтвора за каквото и да е количество зеленчуци.
Заливката завира и вряла се налива върху зеленчуците.
След 24 ч. престой туршията може да се консумира.
Гарантирам, че по-бърза от тази туршия просто не може да съществува.:))

Сироп от вишневи листа

Колкото и да ви е чудно, гарантирано най-хубавият вишнев сироп става не от вишни, а от вишневи листа, които са по-ароматни от самите вишни... Представям ви една много стара рецепта, която за съжаление не е много популярна, защото консервативният българин не вярва на неща, които не са стандартни според неговата ментална функция... Пробвайте и ще видите, че това наистина е възможно най-ароматния сироп с аромат на вишни.
2 шепи вишневи листа заливаме с 12 чаши вода и варим на слаб огън 2 часа.
Като поизстине, прецеждаме течността през двоен слой марля и я оставяме една нощ, за  да се утаи. На сутринта отливаме течността до утайката и я прецеждаме през кърпа.
Пропорцията между сока и захарта трябва да бъде 1:1,5.
В случая 4 чаши от сока с 6 чаши захар варим до сгъстяването на сиропа (знаете как се пробва...).
Накрая, след сваляне от огъня, добавяме 1/2 ч.л. лимонтузу и оцветяваме с малко червена фруктова боя.

Яйчен коняк

Първи вид
ПРОДУКТИ:
300 г. пудра захар
3 жълтъка
1/2 л. варено прясно мляко
2 прахчета ванилия
100 мл. чист спирт
Захарта с жълтъците се разбива на пяна, добавя се хладкото мляко, ванилията и спирта.
Отлежава половин час и се прецежда.
Рандеман - 950 мл.


Втори вид
ПРОДУКТИ:
400 г. пудра захар
4 жълтъка
400 мл. варено прясно мляко
3-4 прахчета ванилия
200 мл. чист спирт
Приготовлението е същото.
Рандеман - 1100 мл.

Трети вид
ПРОДУКТИ:
750 мл. неварено прясно мляко
400 г. захар
150 мл. светъл ром
100 мл. чист спирт
3 прахчета ванилия
Захарта се поставя в млякото и се бърка, докато се разтвори. Прибавят се жълтъците и се разбърква.
Накрая се добавят останалите съставки.

Моравска салата - зимнина

ПРОДУКТИ:
1 голяма зелка
1 глава целина с листата
2 кг. моркови
2 кг. зелени чушки
3-4 гл. лук
1 буркан измит грах
на дъното на всеки буркан:
10 зърна черен пипер
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
Редят се от всички зеленчуци на пластове.
Стерилизира се 10 мин. от завирането.
Сервира се обикновено с пресен салам, нарязан на жулиени, майонеза и лимон.

Патладжани с червени чушки - туршия

Проста, ясна и вкусна зимнина.
Патладжаните нарязваме на кръгчета, осоляваме, престояват малко, отцеждаме и измиваме.
Подсушаваме и ги изпържваме.
Чушките изчистваме, опичаме, обелваме и накисваме за 2 ч. в оцет.
Редим в буркани ред патладжани, ред чушки.
Между редовете ръсим със сол, олио, нарязан магданоз, нарязан чесън.
Не се стерилизира!

Тетевенска смесена туршия

Изпитана и сигурна!
ПРОДУКТИ:
зелени домати, зеле, карфиол, моркови, целина - глава и листа, няколко скилидки чесън. Количеството и пропорцията между тях е въпрос на личен избор.
ЗАЛИВКА:
за 1 доза
3/4 до 1 ч.чаша олио
1 ч.чаша оцет
2 ч.чаши вода
сол на вкус
малко захар

Изброените съставки на заливката се сваряват и още гореща, с тази заливка се заливат нарязаните зеленчуци.
След изстиването й, заливката се отлива, втори път се сварява и отново се налива гореща.
След второто изстиване, туршията се насипва в буркани и може да се стерилизира 10 мин. от завирането.
А може и да не се стерилизира, а да се нареди в бурканите, да се залее с горещата заливка и да се завинти с винтови капачки.
Естествено, да се обърне, докато дръпне капачката.
Лесно става и е страхотно вкусна. :))