Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

9 октомври 2010 г.

Суфле от пилешко филе и зеленчуци

Сигурно повечето от вас като чуят "суфле" или "пудинг", се стряскат като от нещо сложно и много изтънчено... Е, няма нищо подобно...
Както повечето знаят, много обичам да развенчавам такива митове...
 Разликата между суфлето, пудинга и една обикновена яхния е, че яхнията се готви по-сложно...
 Какво отличава суфлето и пудинга от дргите ястия - наличието на разбити на пяна белтъци и готвенето му на водна баня. И едно абсолютно задължително условие - по време на печенето - никакво отваряне на фурната!
 Ето ви един много вкусен и прост за приготвяне суфле:

ПРОДУКТИ:
две пилешки филета (бялото месо от едно пиле)
2 моркова
около 1 кг. карфиол
1 средна тиквичка
2 яйца
1 чаша сварен ориз
3 с.л. разтопено масло (или 3 с.л. зехтин)
четвърт връзка ситнонарязан магданоз
четвърт връзка ситнонарязан копър
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
на върха на ножа прясносмляно индийско орехче


ПРИГОТВЯНЕ:
В достътъчно голяма тенджерка наливаме и оставяме да заври 2 л. вода, подсолена с 3 ч.л. сол.
Докато чакаме да заври, накъсваме карфиола на цветчета, нарязваме тиквичката на две надълго, бялото месо на четири парчета - всяко филе на две части.
 Като заври добре водата, хвърляме всички продукти вътре, плюс целите моркови и варим 10 мин. от възобновяване на вренето.
След десет минути изваждаме всичките продукти и нарязваме всичко на ситни кубчета.
Към нарязаните продукти добавяме ориза, маслото, подправките и разбитите жълтъци.
Разбиваме с щипка сол на твърда пяна белтъците и с много внимателно ръзбъркване ги добавяме към останалите продукти.
 Изсипваме бъдещото суфле в дълбок съд от йена-глас, намазан леко с масло. Разбира се, без капак...
Печем 30 мин. на водна баня в загрята до 180° фурна.
И - никакво отваряне на фурната през тези 30 мин.!

Леща яхния

Скоро един приятел ми призна, че от години не е готвил и ял леща, защото му се виждало много трудно готвенето...
Всъщност, аз по-лесно и бързо готвене на ядене от лещата не познавам.
Затова, сигурен съм, че всички вие можете и сигурно готвите леща, но реших да ви провокирам с една моя рецепта...

ПРОДУКТИ:
1 чаша леща (внимавайте, става дума за съвсем обикновена българска леща, оранжевата леща става за двойно по-кратко време и има опасност да я разварите на каша, ако я готвите по тази рецепта!)
1 стрък праз
2 дребни червени чушки (може и сухи, според сезона)
1 среден морков
малко парче целина
5 с.л. олио
1/2 ч.л. стрита чубрица
(всеизвестно е, че не обичам чубрица и това е единственото ядене, в което употребявам чубрица)
1 пълна ч.л. червен пипер
1 червена суха люта чушка
(за тези, които обичат люто)
10 необелени скилидки чесън
1/2 с.л. винен оцет
2 ч.л. сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Съветвам ви да подготвите предварително всички необходими продукти, така готвенето ви ще стане много по-лесно и бързо.
Нарязваме праза на ситно, моркова на кръгчета или 3 см. жулиени, целината на ситни кубчета, а червени чушки нарязваме на средни парченца . В тенджерата за готвене добавяме мазнината и изсипваме най-напред праза и морковите и ги задушаваме на среден огън (на 3 ст.) за 15 мин.като ръсваме съвсем малко сол.Като поомекне леко празът, добавяме червения пипер и разбъркваме. Изсипваме и останалите зеленчуци и задушаваме още 15 мин.
Заливаме 600 мл. студена вода и добавяме добре промитата леща.
Варим на умерен огън (на 2 ст.) 20 - 30 мин. (до готовност, според вида леща). Добавяме чубрицата, необелените скилидки чесън и цялото количество сол, и варим още 20 мин на тих огън (на 1 ст.). Добавяме 1-2 с.л. препечено на сух тиган брашно (най-добре погледни тук), за да сгъстим яхнията по свой вкус и сваляме от огъня.След свалянето от огъня добавяме 1/2 с.л. оцет.
Лещата е най-вкусна престояла едно денонощие, а скилидките чесън стават като чеснов крем и при консумация просто се притискат с езика към небцето и се изсмукват от люспата.
Просто разкошно ядене...