Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 август 2013 г.

Пържени патладжани с подлучен доматен сос в стил "плакия"

ПРОДУКТИТЕ:
патладжани,
домати,
сол,
захар за доматения сос,
олио за пържене,
брашно за пърженето на патладжаните и сгъстяването на доматения сос,
чесън,
1 с.л. ситносмлени орехи,
кашкавал за поръсване

Предварително се извинявам, че не давам точен грамаж на продуктите, но при такъв тип рецепта това не е възможно принципно... Всичко зависи от тавичката, в която ще приготвяте яденето, затова давам само идеята за рецептата, а след първото готвене, вече вие ще си имате точната рецепта, стига да си направите труда да си запишете стриктно и поетапно грамажите на всички продукти.
ПАТЛАДЖАНИТЕ
Нарязвате патладжаните надлъжно,на около 5 мм.дебелина. Осолявате ги обилно и изчаквате да си пуснат соланиновата вода, което не е нужно при белите патладжани, те не горчат.
СЪВЕТ: Препоръчвам ви да ползвате сорт патладжани, които са тънки и дълги. Аз съм много доволен от един вид чисто бели патладжани.  Измивате ги след половин час и ги подсушавате с домакинска хартия.
В подходящ плосък съд си приготвяте брашното за овалване на патладжаните, съдът, в който ще пържите, и мазнината. Тук отварям една скоба - при пърженето сипвайте малко мазнина, след изпържването на едната страна, досипете още малко мазнина, така че патладжаните да не плуват в мазнина докато ги пържите. Така ще спестите много мазнина и патладжаните няма да са "трагично" мазни...
Изпържвате оваляните в брашно патладжани и ги изваждате в отделно съдче. Оставяте ги върху 2-3 слоя домакинска хартия, която да дръпне излишната мазнина.
ДОМАТЕНИЯТ СОС И ПОДЛУЧВАНЕТО
Настъргвате доматите, посолявате ги много умерено, добавяте предвиденото малко количество захар,  изсипвате ги в съда, в който сте пържили патладжаните като използвате мазнината, в която сте пържили. Ако е необходимо, добавяте малко мазнина. Започвате да изпарявате доматения сос на средна температура, като непрекъснато бъркате. Когато излишната течност се поизпари, сгъстявате с брашно, размито в малко хладка вода.
Счуквате няколко скилидки чесън с малко сол до гладка кашичка и биете като добавяте по малко мазнина до образуването на гъста чеснова майонеза (Тези, които посещават блога ми отдавна, знаят, че това е моя "патентована" идея, затова давам активен линк към основната рецепта Чеснова или чесново-орехова майонеза). Когато майонезата е готова, в нея добавяте 1 с.л. ситносмлени орехови ядки и отново разбивате. Изсипвате тази майонеза в леко поизстиналия доматен сос и разбърквате. Ако ви се нрави ароматът на босилек, добавяте 1 с.л. нарязан пресен босилек (или 1/2 ч.л. сушен), както и 1/2 вр. нарязан магданоз. Разбърквате соса с подправките.
СГЛОБЯВАНЕ НА ЯДЕНЕТО
В избраната от вас тавичка (аз предпочитам правоъгълна или квадратна, но това е въпрос изцяло на личен избор и налична готварска посуда...) започваме да подреждаме плътно един до друг изпържените патладжани, като започваме от външните страни на тавичката навътре, така, че по-голямата част от дължината на патладжана да остане провесена извън тавата. Като покрием изцяло дъното на тавата, изсипваме върху патладжаните готовия доматен сос и покриваме яденето с оставените извън тавата части от патладжаните.
Поръсваме обилно с настърган кашкавал и печем 15 мин. в предварително подгрята до 200 градуса фурна, по средата на фурната.
Изваждаме яденето от фурната и го оставяме добре да изстине (не съм конформист, но постните яденета определено са по-вкусни напълно изстинали, дори престояли на другия ден).
Сервираме на нарязано на парчета, като мусака.
Да ви е сладко! :))