Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

13 януари 2011 г.

Каша от туршия

Обикновено правим повече туршии, отколкото можем да изядем през зимата.
Когато ни омръзнат месата през зимата и ни се прияде нещо "профирно", можем да си направим това много приятно ядене.

ПРОДУКТИ:
1 кг. туршия (практически няма значение каква...)
3 пресни моркова
5 с.л. зехтин (олио)
6 с.л. брашно
1 ч.л. смлян черен пипер
1 спукано зрънце бахар
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.л. настърган хрян или 1 ч.л. дижонска горчица
2 с.л. смлени орехови ядки
150 г. овче сирене


Измиваме добре туршията с няколко води или на течаща вода.
Поставяме я в 3-литрова тенджера и я наливаме почти догоре вода.
Оставяме да заври (това става за около 30 мин. при студен котлон и студена вода) и да поври 15 мин.
Изсипваме водата и наливаме около 2 л. прясна вода. Добавяме почистените и нарязани на едри парчета моркови.
Поръсваме с  подправките (без горчицата) и оставяме отново да заври и да поври 15 мин..
Сваляме тенджерата от огъня и поставяме тиган с посоченото количество зехтин. Загряваме го, изсипваме смлените орехи, обръщаме ги 1 мин. и с постепнно бъркане добавяме брашното. Пържим орехите и брашното на среден огън до леко порозовяване.
Сваляме тигана и оставяме да поизстине.
Когато се прави каша, принципът е - или горещ бульон в студено брашно, или студен бульон в горещо брашно, иначе става на лепило...
В случая нямаме време да чакаме бульонът да изстива и затова оставяме брашното да поизстине десетина минути.
С черпак изсипваме от бульона по малко и бързо хомогенизираме брашното с бульона докато се разреди достатъчно, за да върнем брашното в тенджерата.
В тенджерата продължаваме да бъркаме, вече на котлона, докато започне да завира.
Сега вече сипваме 1 ч.л. горчица, разбъркваме и сваляме от огъня.
При сервиране настъргваме от сиренето отгоре.
Кашата е изключително вкусна както топла, така и студена.