Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

31 януари 2011 г.

Телешко с дюли и сини сливи

Дюлите са плод с очарователен и неповторим аромат и вкус. В древните времена дюлята се е считала за символ на любовта и плодородието и е била посветена на богинята Венера.
Предлагам ви едно напълно естетско, невероятно вкусно и ароматно ядене.

ПРОДУКТИ:
600 г. телешко (средно качество, като за гулаш)
2 средни дюли
20 сини сливи без костилка
2 средни глави лук
1 чаша пасирани домати (пасата)
1 чаша червено вино (1/2 за мариноване, 1/2 за сливите, после в яденето)
3 скилидки чесън
6 (4+2) с.л. зехтин (олио)
3 зърна бахар
20 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 цветче карамфил (най-мощният антиоксидант между подправките...)
настърганата кора от половин лимон
3 ч.л. сол + 1 за мариноването
1/2 ч.л. смлян черен пипер
50 мл. коняк


Сините сливи, нарязани с ножица на половинки, заедно с карамфилчето, накисваме в коняка и половината чаша вино за една нощ или поне 2-3 часа. Между другото, вместо сини сливи, можете да използвате сушени кайсии, но вкусът и ароматът на сушените сини сливи максимално се съчетава с вкуса и аромата на дюлите и телешкото месо.
Месото нарязваме на кубчета, като за гулаш и го мариноваме с 1 ч.л. сол, настърганата кора от лимона и 1/2 чаша вино.
Почистеният лук нарязваме на полумесеци, а чесънът на филийки.
Дюлите нарязваме на средни кубчета, без да ги белим.
Настъргваме половината кора от един лимон. Леко начуканите подправки вързваме във възелче от марля.
В тиган наливаме и загряваме 4 с.л. зехтин (олио) и запържваме нарязания лук с щипка сол до порозовяване. Десет секунди преди да свалим от огъня добавяме чесъна, разбъркваме и сваляме от огъня. Изваждаме от тигана лука и чесъна, като добре ги отцеждаме от мазнината и ги прехвърляме в тенджерата, в която ще готвим яденето.
В останалата мазнина запържваме до полуомекване парченцата дюля.
Изваждаме ги в подходящ съд, за да изчакат момента да ги добавим в яденето.
Почистваме добре месото от маринатата, добре го подсушаваме с домакинска салфетка.
След като добавим още 2 с.л. мазнина към тази, в тигана, изпържваме до кафеникаво на малки порции месото.
Запърженото месо и останалата в тигана мазнина изсипваме в тенджерата при лука и чесъна. Последователно добавяме пасираните домати, възелчето с подправките, солта и 1/2 чаша вино, в която са киснали сливите с карамфилчето. Наливаме гореща вода колкото да покрие месото и разбъркваме.
Оставяме яденето да заври, намаляваме огъня на минимум, колкото да къкри леко и задушаваме под капак 1 час.
Като измине този час, добавяме дюлите и сините сливи и задушаваме още половин час.
:)) След сваляне от огъня не забравяме да издирим и отстраним възелчето с подправките, за да не ни пречи при сервирането.