Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

21 май 2011 г.

Манджа "Лятна приказка"

Проста, бърза и много, много вкусна.

2 средни глави лук
2 моркова 
300 г. чушки Сиврия или Капия 
3 добре узрели домата
2 малки тиквички
2 с.л. зехтин или олио
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1/2 вр. копър
1 глава чесън
100 г. сирене 

Всички зеленчуци, без копъра, нарязваме на кубчета, заливаме с чаша вода и варим на среден огън до полуомекване на морковите. Поръсваме с червения пипер и солта. Добавяме необелените скилидки чесън и варим още 12 мин.
Поръсваме с натрошеното сирене, поливаме със зехтина, поръсваме обилно с нарязания копър и сваляме от огъня. Не разбъркваме, а само хоризонтално раздрусваме тенджерата.
Студена, тази манджа е впечатляващо вкусна, дори и за заклети месоядци...

Тиквички с каша

1 кг. дребни тиквички
1/2 л. прясно мляко
4 с.л. брашно
100 г. кашкавал
30 г. пармезан или пекорино
2 ч.л. сол за варенето
1 ч.л. сол за яденето
бял пипер
1 вр. магданоз


Тиквичките обелваме или остъргваме и изрязваме крайщата. Ако са много млади, може само да ги измием добре и да изрежем крайщата.
Варим на среден огън, докато леко поомекнат, което установяваме като ги боднем с вилица.
Изваждаме ги и, след като поизстинат, ги разрязваме на две по дължината.
В подсоленото брашно бавно добавяме студеното мляко и бъркаме, докато стане гладка каша.
Варим, докато кашата се сгъсти. Добавяме настъргания кашкавал, разбъркваме добре, оставяме на огъня още 2 мин. и сваляме от огъня.
Подреждаме тиквичките в намазана с мазнина тавичка, поръсваме обилно с настъргания пармезан и нарязания магданоз, и заливаме с кашата.
Печем в загрята до 180° фурна до зачервяване на кашата.
Сервираме яденето след като изстине.

Ориз за гарнитура

2 средни глави лук
100 г. масло
1 чаша ориз
2 и 1/2 чаши топла вода
1 ч.л. сол
1 дафинов лист

Лукът, нарязан "на лунички", запържваме в маслото. Добавяме ориза, посоляваме и наливаме топлата вода. В момента на завиране на водата добавяме дафиновия лист, захлупваме с капак и слагаме съда в предварително подгрята до 150° фурна за 20 мин.
Рецептата е лесна, безотказна и безупречна.

Вкусен сос за спагети или друг вид паста със свински или пилешки жулиени, броколи и синьо сирене

200 г. свинско или пилешко филе
1 малка главичка броколи
1 с.л. зехтин
1/2 кофичка кисело мляко
100 мл. бяло вино
100 г. синьо сирене
2 ч.л. сол за варенето
1 ч.л. сол за ястието

бял пипер
Загряваме до завиране 1 л. вода с 2 ч.л. сол.
Броколито накъсваме на розички и изсипваме във врящата вода. Намаляваме огъня до слаб, захлупваме с капак и варим 6 мин. от завирането. Изваждаме и оставяме да се отцеди (под капак, за да не потъмнява).
Месото нарязваме на тънки къси жулиени и запържваме на много силен огън със зехтина.
Намаляваме огъня, заливаме с виното и задушаваме 3-4 мин.
Натрошаваме синьото сирене и го объркваме с киселото мляко.
Добавяме сместа при месото и оставяме да заври, като бъркаме внимателно. Варим 2 мин. и добавяме свареното броколи, като много внимателно объркваме всичко. Сваляме от огъня и поръсваме с бял пипер.
Няма да обяснявам как се варят спагети или паста изобщо. За това всеки си има собствен "отработен" начин...