Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

22 март 2011 г.

Рагу от пуешко филе с ароматен сос от червени пиперки, лук и гъби

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:
1 кг. пуешко филе (пилешко, свинско бонфиле)
2 с.л. зехтин
4-5 червени чушки
500 г. дребни култивирани печурки
голяма консерва белени домати в собствен сок
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. натрошен черен пипер
2 гл. лук
3-4 необелени скилидки чесън
1/2 кофичка кисело мляко
2 ч.л. нишесте
1 с.л. уорчестър сос
1 с.л. лимонов сок
3 ч.л. сол
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 спукано зърно бахар


КАК СЕ ПРАВИ: 
Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме на едри кубчета.
Чушките и лукът нарязваме на къси едри ивици.
В достатъчно дълбок тиган изсипваме 1 с.л. зехтин, загряваме го на силен огън и пържим чушките и лука, докато поомекнат. След това добавяме червения пипер, лютия пипер и чесъна, разбъркваме и сваляме от огъня.
Умишлено сме взели дребни печурки, за да останат цели в яденето. Не мием гъбите, а ги поръсваме с 1-2 с.л. брашно и притриваме с ръце, докато се почистят. Изтръскваме ги добре от брашното.
В тенджерата, в която ще готвим рагуто наливаме 1 с.л. зехтин и изпържваме гъбите на силен огън, докато порозовеят. Добавяме филето и пържим още 3-4 мин.
Към филето и гъбите добавяме и вече поомекналите лук и чушки.
Доматите намачкваме с вилица или пасираме с пасатор, без да се престараваме.
Добавяме ги в тенджерата, заедно с уорчестърския сос, черния пипер и лимоновия сок.
Добавяме чаша вода и посоляваме.
Оставяме да къкри под капак на слаб огън 20 мин.
Разбъркваме нишестето с киселото мляко и го добавяме в рагуто. Разбъркваме бързо и бъркаме още 1 мин., докато сосът на рагуто се посгъсти.
Нишестето може да се разтвори и с хладка вода, но с кисело мляко става много по-приятно. Силно ви препоръчвам този начин.