Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

10 октомври 2010 г.

Названието - банално, вкусът - забележителен!...

Диетичното може да бъде и много вкусно.:))
ПИЛЕШКИ "ПАРТИ"-БУТЧЕТА СЪС СОЕВИ КУБЧЕТА НА ФУРНА
(определението "парти" означава долната част от крилото, което има формата на бутче)
ПРОДУКТИ:
6 парти-бутчета или 3 нормални долни бутчета
80 г. соеви кубчета тип Витабел (не Тофу!)
3 картофа
2 големи глави лук
1 яйце или 2 белтъка
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сушен риган
2 с.л. зехтин (олио)
щипка лют червен пипер
щипка смлян бял пипер
3 зърна бахар
сокът и настърганата кора от 1 лимон
сол: 1 1/2 ч.л. за варене на соевите кубчета
и 1 ч.л. за цялото ядене

ПРИГОТВЯНЕ:
1. В 1,5 л. вряща вода добавяме леко спуканите зърна бахар, сокът, заедно с кората от лимона и солта за варене. Оставяме да заври и варим на слаб огън 15 мин. (Внимание! Кипи!)
Оставяме кубчетата да изстинат и киснат до употребата им.
Забележка:  В рецептата спокойно и много лесно могат да се употребят кубчета от твърдо соево сирене Тофу, но идеята не е такава. Употребата на Тофу е доста по-скъпа, макар да е много по- лесно, но целта на рецептата е да бъде едновременно евтино, вкусно и диетично. Но друга причина за неупотребата на Тофу просто няма. :)) В този смисъл, рецептата е леко кулинарно- мазохистична...:))
2. Почистваме и нарязваме на едри кубчета лука и картофите в дълбок съд и поръсваме с поправките - сол, риган, лют пипер и объркваме добре всичко (най-добре с ръце :)).
3. На дъното на малка тавичка разпределяме отцедените соеви кубчета, върху тях разпределяме бутчетата, а отгоре покриваме всичко с овкусената смес от  лук и картофи.
П ливаме със зехтина (олиото), наливаме отстрани чаша вода, покриваме с ал. фолио и печем 45 мин. в загрята до 220° фурна.
Отстраняваме фолиото, поливаме с поливката от брашното, белтъците (яйцата), малко сол, червения пипер и 100 мл. вода.
Печем още десетина минути до зачервяване на поливката.
Изваждаме от фурната и поръсваме със ситнонарязан магданоз и поднасяме с кисело мляко, овкусено със счукана с малко сол скилидка чесън.