Коментари и мнения

"Не се страхувай да се опиташ да правиш това, в което не си професионалист. Все пак, Ноевия ковчег е построен от пълен аматьор, а "Титаник" - от топ-професионалисти, а резултатите са ясни на всички..."

ТОПРЕЦЕПТИТЕ МИ търсете с търсачката на блога, на "топ-рецепти".

Омръзна ми да пиша, че в Интернет не е прието да се контактува на "Вие", затова още в началото на блога си ви моля да контактувате с мен на "ти", за което ще ви бъда благодарен...:)) А пък, ако контактувате с имената си, а не ми пишете като "анонимен", ще бъда направо щастлив...

За контакти със Sapiens или задаване на персонални въпроси и коментари - l.dontchev@gmail.com или Skype lubomir.dontchev

25 януари 2013 г.

Салата "СУМО"


Изпържваме 1 кг. картофи на средноедри кубчета. Слагаме ги в голяма купа.
В малко мазнина изпържваме леко 6-8 филийки бекон, филе или по-нормален салам ( изобщо, проявете въображение, имате в хладилника разни "остатъци", нали?).
След изпържването всичко се нарязва на хапки .
В същата мазнина изпържваме 8-9 печени чушки, нарязани на едри парчета. След като се позапържат, добавяме 3 средни глави лук, нарязани на едри кубчета и 1 и 1/2 връзка пресен лук или 4-5 средни глави стар, но воден лук, т.н "каба". Посоляваме и задушаваме не повече от 5-6 мин. под капак. Със стария лук - повече време.
Добавяме един стрък чесън на ситно или скилидка стар чесън, счукан с малко сол, 1 с.л.ябълков оцет, (може всякакъв, но аз ползвам само ябълков (произвеждам си го :) ), 1 ч.л. сос Уорчестър или соев сос, малко черен или бял пипер.
Внимание: Соевият сос е доста солен, а белият пипер е доста по-лют от черния.
Сместа трябва да бъде сочна, а не препържена.
Добавяме 4 яйца,  без да ги разбиваме предварително и ги оставяме, докато белтъкът започне да се стяга и побелява. След това внимателно ги разбъркваме, така че яйцата да станат "на парцали", което е удивително вкусно.
Съвсем накрая добавяме малка щипка пресен или ( според сезона ) сух джоджен, може и магданоз.
Изпържените картофи, още топли, осоляваме леко, поръсваме с малко сладък и малко лют червен пипер и объркваме.
Към тях добавяме нарязаните хапки месо, сместа от чушките и яйцата и една суп.лъж. масло или маргарин, по вкус.
Всичко добре се обърква и сладко-сладко се хапва.
Време за приготвяне - около 30 мин.
Пропорциите и вида на продуктите могат да се променят според сезона и вкуса.
Ако направите и една огромна зелена салата, направо ще се пукнете от вкусно ядене, приготвено за 30-40 мин.